Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şirkete ait inşaatın şahıs işletmesine devrinde şirket adına düzenlenen faturaların devralan tarafından tevsik edici belge olarak kullanılıp kullanılamayacağı PDF Yazdır e-Posta
14 Mart 2012

Başlık

Şirkete ait inşaatın şahıs işletmesine devrinde şirket adına düzenlenen faturaların devralan tarafından tevsik edici belge olarak kullanılıp kullanılamayacağı hk.

Tarih

14/03/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.06.18.02-32229-8434-368

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.18.02-32229-8434-368

14/03/2012

Konu

:

Şirkete ait inşaatın şahıs işletmesine devrinde şirket adına düzenlenen faturaların devralan tarafından tevsik edici belge olarak kullanılıp kullanılamayacağı hakkında.

 

         

 

İlgi özelge talep formunuzda; ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... TC kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, ... Tic. Ltd. Şti.'nin başlatmış olduğu inşaatın ... gün sonra şirketin tasfiyeye girmiş olması nedeniyle bu şirketin aynı zamanda müdürü olan ... 'ın açmış olduğu şahıs mükellefiyetine devir sözleşmesi düzenlenerek devir edildiği, şirketin tasfiyeye girmeden önce faaliyette bulunduğu ... günlük süre içerisinde şirket adına düzenlenmiş bulunan faturaların ... 'ın mükellefiyetinde nasıl kullanılacağı hususunda Başkanlığımızdan görüş talebinde bulunulmuştur.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Ticari Kazancın Tarifi" başlıklı 37 nci maddesinin birinci fıkrasında; her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazancın ticari kazanç olduğu hüküm altına alınmış, aynı maddenin ikinci fıkrasının (4) numaralı bendinde ise gayrimenkullerin alım, satım ve inşa işleri ile devamlı olarak uğraşanların bu işlerinden elde ettikleri kazancın ticari kazanç olduğu hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanunun 40 ncı maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Diğer yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 227 nci maddesinde, "Bu kanunda aksine hüküm olmadıkça, bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir." hükmü yer almıştır. Söz konusu kayıtların ise aynı Kanunun 229 ve müteakip maddelerinde yer alan fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu vb. belgelerden herhangi biri ile tevsik edilmesi gerekmektedir.

Bu nedenle, gelir vergisi mükelleflerinin kazançlarına ilişkin harcamaların gelir vergisi matrahı açısından gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınabilmesi için, harcamalara esas tevsik edici belgelerin şahsınız adına düzenlenmesi gerekmekte olup, şahsınıza ait inşaat maliyetlerinin veya giderlerin tespitinde, adı geçen şirket adına düzenlenen faturaların tevsik edici belge olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.

Bilgilerinize rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.