Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Cep telefonunun parçalara ayrılması sonucunda teknik malzemelerinin ve aksesuarlarının ayrı ayrı satılması durumunda belge düzeni PDF Yazdır e-Posta
20 Mart 2012

Başlık

Cep telefonunun parçalara ayrılması sonucunda teknik malzemelerinin ve aksesuarlarının ayrı ayrı satılması durumunda belge düzeni hk.

Tarih

20/03/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.06.18.02-105[229- -8828]-410

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.18.02-105[229- -8828]-410

20/03/2012

Konu

:

Cep telefonunun parçalara ayrılması sonucunda teknik malzemelerinin ve aksesuarlarının ayrı ayrı satılması durumunda belge düzeni hk.

 

         

 

            İlgi dilekçenizde; ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi numaralı mükellefi olarak cep telefonu ve cep telefonu aksesuarlarının toptan satışını yaptığınız, cep telefonu aksesuarlarının piyasada ... üretimi bulunduğu ve orijinallerinin çok zor temin edildiği, alınan telefonların kutusundan orijinal aksesuarları (telefon kutusu, kılıfı, şarj aleti, kulaklığı, bataryası, data kablosu, kasası, kamerası, bordu v.b) ile teknik malzemelerin çıktığı, bu telefonları parçalarına ayrılarak aksesuar ve teknik malzeme satışını yapacağınız ve bu satışlar için fatura keseceğiniz, ancak bir cep telefonu alış faturasına karşılık 10-15 aksesuar parçası satışı faturası düzenlenmesi gerekeceği belirtilerek, yapılacak uygulamanın Vergi Usul Kanunu açısından uygun olup olmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmiştir.

            Bilindiği üzere 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 227'inci maddesinde; bu Kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsikinin mecburi olduğu belirtilmiş, bu Kanuna göre tevsik edici belge mahiyetinde bulunan fatura ise mezkûr Kanunun 229'uncu maddesinde; satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmış, 230'uncu maddesinin birinci fıkrasının 4 numaralı bendinde de malın veya işin nevi, miktarı ve tutarının faturada yer alması gereken bilgiler arasında olması gerektiği, 231'inci maddesinin beş numaralı bendinde ise; faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı hüküm altına alınmıştır.

            Buna göre, stoklarınıza giren cep telefonlarının parçalara ayrılarak teknik malzemelerinin ve cep telefonu aksesuarlarının ayrı ayrı satılması durumunda her bir satış için Vergi Usul Kanununun 229 ve müteakip maddelerine göre satış faturası düzenlenmesi gerekmektedir. Ayrıca cep telefonu alışının ve bu telefonların parçalara ayrılması sonucu oluşan mal stokunun takibi açısından ayrıntılı envanter listesi çıkarılması ile alış ve satış faturalarının birbiriyle ilişkilendirilmesi durumun izahı açısından önem arz etmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.