Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kurum merkezi dışında gezici olarak kurulan oyun parkında belge düzeni PDF Yazdır e-Posta
21 Mart 2012

Başlık

Kurum merkezi dışında gezici olarak kurulan oyun parkında belge düzeni hk.

Tarih

21/03/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.19.02-105[232-2012/VUK-1- . . .]--1083

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.19.02-105[232-2012/VUK-1- . . .]--1083

21/03/2012

Konu

:

Kurum merkezi dışında gezici olarak kurulan oyun parkında belge düzeni.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; Kurumunuzun ... ithal ettiğini, bu ... kurum merkezi dışında değişik mekan ve şehirlerde kısa süreli alanlar kiralayarak ... alanı kurmak istediğiniz belirtilerek, ... aletlerinden faydalanan kişilerden aldığınız ücret karşılığı nasıl bir belge düzenleyeceğiniz konusundaki Başkanlığımız görüşleri talep edilmektedir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun ispat edici kağıtlar başlıklı 227'nci maddesinde; "Bu kanunda aksine hüküm olmadıkça bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir." hükmü yer almış olup, söz konusu kayıtların neler olduğu ise aynı Kanun'un 229'uncu ve müteakip maddelerinde düzenlenmiştir.

            Aynı Kanun'un 232'nci maddesinde; "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler:

            1. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara;

            2. Serbest meslek erbabına;

            3.Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara;

            4.Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere;

            5.Vergiden muaf esnafa.

            Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.

            Yukarıdakiler dışında kalanların, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tespit edilenlerden ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerden satın aldıkları emtia veya onlara yaptırdıkları iş bedelinin 50.000.000 lirayı (411 sıra No'lu V.U.K Genel Tebliği ile 01/01/2012 tarihinden itibaren 770,00 TL) geçmesi veya bedeli 50.000.000 liradan  (411 sıra No'lu V.U.K Genel Tebliği ile 01/01/2012 tarihinden itibaren 770,00 TL )  az olsa dahi istemeleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir." hükmü yer almaktadır.

             Diğer taraftan, Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 Sayılı Kanun'la, perakende mal satan veya hizmet ifa eden birinci ve ikinci sınıf tacirlere, Vergi Usul Kanunu'na göre fatura kullanma mecburiyetinde bulunmadıkları satışları için ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti getirilmiştir.

            Bu itibarla ... aletlerinden faydalanan kişilerden alacağınız ücret için fatura veya ödeme kaydedici cihaz fişi düzenlemeniz gerekmektedir. Ayrıca geçici olarak kiraladığınız bu yerlerle ilgili bildirimleri merkezinizin bağlı olduğu  Vergi Dairesine vereceğiniz tabiidir.

            Bilgi edinilmesi rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.