Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Elektronik ürün senedi (ELÜS) alım satım belgesi, VUK uyarınca düzenlenmesi zorunlu belgeler kapsamına alındı.(VUK Genel Tebliğ 452) PDF Yazdır e-Posta
03 Haziran 2015

Image

Elektronik ürün senedi (ELÜS) alım satım belgesi düzenleme zorunluluğu

Bilindiği üzere tarım ürünleri lisanslı depoculuk sisteminin kuruluş, işleyiş ve denetimine ilişkin usul ve esaslar 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu ile belirlenmiştir.

Lisanslı depoculuk sisteminde; tarım ürünlerinin sınıf ve kaliteleri yetkili sınıflandırıcı olarak isimlendirilen laboratuvarlarca belirlenmekte, ardından, lisanslı depolarda depolanmakta ve bu ürünlerin ticareti, ürünün mülkiyetini temsilen lisanslı depo işletmesince düzenlenen ürün senetleri vasıtasıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca yetkilendirilen ticaret borsalarında yapılmaktadır.

Lisanslı depo işletmelerinde depolanan tarım ürünlerinin bu ürünleri temsil eden "elektronik ürün senedi" (ELÜS) vasıtasıyla alım satımında her bir el değiştirme aşamasında Elektronik Kayıt Kuruluşu (EKK) tarafından "ELÜS alım satım belgesi" düzenlenmektedir.

3 Haziran 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 452 sıra numaralı VUK Genel Tebliği ile söz konusu "ELÜS alım satım belgesi" Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmesi zorunlu belgeler kapsamına alınmıştır. Tebliğ 1 Temmuz 2015 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Buna göre her bir el değiştirme aşamasında EKK tarafından ELÜS alım satım belgesi düzenleneceğinden ELÜS alım satımına taraf olanlar bu işlem için ayrıca fatura veya diğer herhangi bir belge düzenlemeyecekler, alım satım işlemi EKK tarafından kendisine iletilen bilgilere göre düzenlenen ELÜS alım satım belgesi ile tevsik edilecektir.

ELÜS alım satımına taraf olanlar, ELÜS alım satım belgesinin kağıt çıktılarını vergi kanunlarının öngörmüş olduğu süreler dâhilinde muhafaza ve istenildiğinde ibraz etmekle yükümlüdürler.

ELÜS alım satım belgesinde bulunması gereken bilgiler

ELÜS alım satım belgesinin en az aşağıdaki bilgileri ihtiva etmesi gerekmektedir:

a. Düzenlenme tarihi.

b. İşlem tarihi.

c. Her hesap dönemi başından itibaren 1'den başlamak üzere düzenleme sırasına göre verilecek müteselsil sıra numarası.

ç. Her bir ELÜS satıcısı için her hesap dönemi başından itibaren 1'den başlamak üzere düzenleme sırasına göre verilecek müteselsil sıra numarası.

d. ELÜS'ü alan ve satanın; adı-soyadı/unvanı, adresi, varsa vergi dairesi, T.C. kimlik numarası (vergi kimlik numarası).

e. Alım satıma konu ELÜS'ün; temsil ettiği ürünün türü, tipi, hasat yılı, lisanslı depo işletmesinin unvanı ve ürünün depolandığı yer, temsil ettiği alım satıma konu ürün miktarı, alım satım bedeli.

f. EKK'nın; unvanı, adresi, vergi dairesi, vergi kimlik numarası. (Bu bilgiler dip not olarak yazılacaktır.)

g. "452 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca düzenlenmiştir." ibaresi.

Bilgi verme zorunluluğu

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca yetkilendirilmiş Elektronik Kayıt Kuruluşuna (EKK), ELÜS alım satım belgesine ilişkin bilgilerin elektronik ortamda (Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi Transfer Sistemine (BTRANS) aracılığıyla) gönderilmesi zorunluluğu getirilmiştir.

Buna göre 1 Temmuz 2015 tarihinden başlamak üzere EKK tarafından düzenlenen her bir ELÜS alım satım belgesine ilişkin bilgilerin takip eden ayın son günü saat 24.00'a kadar BTRANS aracılığıyla gönderilmesi gerekmektedir. Kâğıt ortamında verilen bilgiler hiçbir şekilde kabul edilmeyecektir.

Söz konusu Tebliğe aşağıdaki bağlantı yoluyla ulaşabilirsiniz.


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.