Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kullanılan muhasebe programında fatura düzenlenmesi sırasında programın fatura üzerine sıra takipli referans numarası verilmesi ve fatura numarası ile farklı olan referans numarasını kayıtlar sırasında açıklama olarak muhasebe fişine işlenmesi durumunda, referans numarasının yevmiye maddesinde matbu PDF Yazdır e-Posta
22 Mart 2012

Başlık

Kullanılan muhasebe programında fatura düzenlenmesi sırasında programın fatura üzerine sıra takipli referans numarası verilmesi ve fatura numarası ile farklı olan referans numarasını kayıtlar sırasında açıklama olarak muhasebe fişine işlenmesi durumunda, referans numarasının yevmiye maddesinde matbu fatura numarası olmadan bulunmasının uygun olup olamayacağı hk.

Tarih

22/03/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-1116

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-1116

22/03/2012

Konu

:

Faturada olması gereken bilgiler

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, kullandığınız muhasebe programında fatura düzenlenmesi sırasında programın fatura üzerine sıra takipli referans numarası verildiğini, fatura numarası ile farklı olan referans numarasını kayıtlarınız sırasında açıklama olarak muhasebe fişine işlediğinizi belirtilerek, referans numarasının yevmiye maddesinde matbu fatura numarası olmadan bulunmasının uygun olup olamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 171'inci maddesinde, "Mükellefler bu kanuna göre tutacakları defterleri vergi uygulaması bakımından aşağıdaki maksatları sağlayacak şekilde tutarlar:

            1- Mükellefin vergi ile ilgili servet, sermaye ve hesap durumunu tespit etmek;

            2- Vergi ile ilgili faaliyet ve hesap neticelerini tespit etmek;

            3- Vergi ile ilgili muameleleri belli etmek;

            4- Mükellefin vergi karşısındaki durumunu hesap üzerinden kontrol etmek ve incelemek;

            5- Mükellefin hesap ve kayıtlarının yardımıyla üçüncü şahısların vergi karşısındaki durumlarını (Emanet mahiyetindeki değerler dahil) kontrol etmek ve incelemek." hükmü yer almaktadır.

            Mezkûr Kanun'un "Muhasebe Usulünü Seçmekte Serbestlik" başlıklı 175'inci maddesinde ise "Mükellefler bu kısımda yazılı maksat ve esaslara uymak şartıyla, defterlerini ve muhasebelerini işlerinin bünyesine uygun olarak diledikleri usul ve tarzda tanzim etmekte serbesttirler. Ancak Maliye Bakanlığı; muhasebe standartları, tek düzen hesap planı ve mali tabloların çıkarılmasına ilişkin usul ve esasları tespit etmeye, bunları mükellef, şirket ve işletme türleri itibarıyla uygulatmaya ve buna ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.

            Ticaret Kanunu'nun ticari defterler hakkındaki hükümleri mahfuzdur.

            Maliye Bakanlığı, muhasebe kayıtlarını bilgisayar programları aracılığıyla izleyen mükellefler ile bu bilgisayar programlarını üreten gerçek ve tüzel kişilerce uyulması gereken kuralları ve bilgisayar programlarının içermesi gereken asgarî hususlar ile standartları ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir." hükmü yer almaktadır.

            Bu itibarla, mükellefler defter kayıtlarını gerçek durumu yansıtan ve usulüne uygun olarak düzenlenmiş objektif belgelere dayandırmak, doğru ve eksiksiz kayıt yapmak suretiyle  Kanun'un 171'inci maddesinde sayılan maksatları  sağlayacak şekilde tutacaklardır. Buna göre, yalnızca fatura üzerinde muhasebe programı tarafından üretilmiş referans numarası ile yevmiye kaydı yapılması mümkün olmayıp, kayıtlarda faturanın matbu numarasının bulunması gereklidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.