Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
TURSAB seyahat acentesi belgesine sahip turizm şirketinin düzenlemiş olduğu turlarla ilgili müze ve örenyeri girişleri için TURSAB tarafından şirkete toplu olarak indirimli bilet temin edildiği durumlarda, bedelin TURSAB banka hesabına havale edilmesi ancak, TURSAB’ın meslek odaları kapsamında olmas PDF Yazdır e-Posta
29 Mart 2012

Başlık

TURSAB seyahat acentesi belgesine sahip turizm şirketinin düzenlemiş olduğu turlarla ilgili müze ve örenyeri girişleri için TURSAB tarafından şirkete toplu olarak indirimli bilet temin edildiği durumlarda, bedelin TURSAB banka hesabına havale edilmesi ancak, TURSAB’ın meslek odaları kapsamında olması nedeniyle şirkete fatura düzenlemediğinden bahisle TURSAB tarafından düzenlenen müze bilet alımlarının toplam adet ve miktarı gösteren dökümün yer aldığı antetli kağıdın belge niteliği taşıyıp taşımadığı ile kayıtlara KDV dahil alınıp alınamayacağı hk.

Tarih

29/03/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.35.18.02-1741-377

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

.4.35.18.02-1741-377

29/03/2012

Konu

:

Gider Pusulası

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, ... seyahat acentesi belgesine sahip turizm şirketi olduğunuz, şirketinizin düzenlemiş olduğu turlarla ilgili müze ve örenyeri girişleri için ... tarafından şirketinize toplu olarak indirimli bilet temin edildiği, bedelin ise ... banka hesabına havale edildiği ancak, ...'ın meslek odaları kapsamında olması nedeniyle şirketinize fatura düzenlemediği belirtilerek, ... tarafından düzenlenen müze bilet alımlarının toplam adet ve miktarı gösteren dökümün yer aldığı antetli kağıdın belge niteliği taşıyıp taşımadığı ile kayıtlara KDV dahil alınıp alınamayacağı hususunda görüş istenildiği anlaşılmıştır.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 29/1 inci maddesinde; mükelleflerin kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirebilecekleri ön görülmüş, aynı Kanunun 34/1 inci maddesinde; "1. Yurt içinden sağlanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait Katma Değer Vergisi alış faturası veya benzeri vesikalar ve gümrük makbuzu üzerinden ayrıca gösterilmek ve bu vesikalar kanuni defterlere kaydedilmek şartıyla indirilebilir." hükmüne yer verilerek, 53 üncü maddesinde de bu Kanunda geçen fatura ve benzeri vesikalar tabirinin Vergi Usul Kanununda düzenlenen vesikaları ifade ettiği hükme bağlanmıştır.

            Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun, "İspat edici kağıtlar" başlıklı 227 nci maddesinin birinci fıkrasında; "Bu kanunda aksine hüküm olmadıkça, bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir." hükmüne yer verilmiştir. Söz konusu kayıtların ise anılan kanunun 229 ve müteakip maddelerinde yer alan, fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu şeklindeki belgelerden herhangi birisi ile tevsik edilmesi gerekmektedir.

            Bu itibarla, üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait kayıtların vesikalara dayanılarak tevsik edilmesi zorunlu bulunmaktadır.

            Öte yandan, mezkûr Kanunun 234 üncü maddesinde ise "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin:

            ...

            3. Vergiden muaf esnafa;

            Yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için tanzim edip işi yapana veya emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulası vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmündedir. Bu belge, birinci ve ikinci sınıf tüccarların, zati eşyalarını satan kimselerden satın aldıkları altın, mücevher gibi kıymetli eşya için de tanzim edilir..." hükmü yer almaktadır.

            Buna göre, ... ile ... Bakanlığı arasında yapılan protokol kapsamında indirimli bilet ile ilgili organizasyonun ... Ltd. Şti. tarafından yapılması hâlinde bu şirketçe bilet bedellerinin tamamı üzerinden şirketinize fatura düzenlenmesi gerekmektedir.

            Ancak, indirimli bilet ile ilgili organizasyonun ... tarafından yapılması halinde;

            - ...'a ait iktisadi işletme oluşması durumunda bilet bedellerinin tamamı için iktisadi işletme tarafından şirketinize fatura düzenlenmesi,

            - ...'a ait iktisadi işletme oluşmaması durumunda ise şirketinizce ödenen bilet bedelleri için ... adına gider pusulası düzenlemeniz

            gerekmektedir.

            Yukarıda yapılan açıklamalara göre, ... Ltd. Şti. veya ...'a ait iktisadi işletme tarafından şirketinize düzenlenen faturada gösterilen KDV nin indirim konusu yapılabileceği tabiidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

                                                                                                                                                                                            Vergi Dairesi Başkanı a.

Gelir İdaresi Grup Müdür V.

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.