Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
D2 yetki belgesine sahip mükelleflerde belge düzeni PDF Yazdır e-Posta
30 Mart 2012

Başlık

D2 yetki belgesine sahip mükelleflerde belge düzeni hk.

Tarih

30/03/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.27.15.02-10-1225-VUK-03-17

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

GAZİANTEP VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ VE USUL MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.27.15.02-10-1225-VUK-03-17

30/03/2012

Konu

:

D2 yetki belgesine sahip mükelleflerde belge düzeni

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz incelenmiş olup ... Vergi Dairesinin ... vergi numaralı mükellefi olduğunuz, kooperatifinizin ... Ulaştırma Bölge Müdürlüğüne bağlı ... U-Net nolu D2 Türü Yetki Belgesinin olduğunu, Ulaştırma Bakanlığı Karayolu Taşıma Kanunu yükümlülükleri gereğince taşımış olduğunuz grup yolcularınıza tek tek yolcu bileti değil de tek bir fatura düzenlemekle yükümlü olduğunuzu, tarafınızca da kooperatif olarak tek bir fatura düzenlemekte olup, Başkanlığımıza bağlı ekiplerde tek tek fiş yada perakende satış fişi kesmediğinizden dolayı kooperatifinize kayıtlı araçlara  özel usulsüzlük cezaları kesildiği belirtilerek, bu konuda D2 Yetki Belgesi sahipleri firmanın tek tek değilde gruplara tek bir fatura düzenleme sorumluluğu olup olmadığı hakkında görüş yazısının tarafınıza bildirilmesi istenilmiştir.    

              213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilenticari bir vesika olarak tanımlanmıştır. Kanunun 232 nci maddesinde de fatura kullanma mecburiyeti olan mükellefler hakkında açıklamalara yer verilmiştir.

             Öte yandan, aynı Kanunu'nun 233 üncü maddesinde; "Birinci ve  ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin fatura vermek mecburiyetinde olmadıkları satışları ve yaptıkları işlerin bedelleri aşağıdaki vesikalardan herhangi biri ile tevsik olunur.

             1.  Perakende satış fişleri;

             2.  Makineli kasaların kayıt ruloları;

             3.  Giriş ve yolcu taşıma biletleri.

Perakende satış fişi; makineli kasaların kayıt ruloları ve biletlerde, işletme veya mükellefin adı, düzenlenme tarihi ve alınan paranın miktarı gösterilir.

            Perakende satış fişi ile giriş ve yolcu taşıma biletleri seri ve sıra numarası dahilinde teselsül ettirilir. Bu fiş ve biletler kopyalı iki nüsha olarak tanzim edilir ve bir nüshası müşteriye verilir. Makineli kasa kullanıp da müşteriye fiş (makineli kasanın önceki fıkrada belirtilen malumatı ihtiva eden fişi) verilmemesi halinde, perakende satış fişi tanzimi ve müşteriye verilmesi mecburidir." hükmü yer almaktadır.

            Anılan Kanunun 240/B maddesinde ise, "şehirler arasında yapılan yolcu taşımalarında 233'üncü madde gereğince yolcu taşıma bileti kesmeye mecbur olan mükellefler, (T.C. Devlet Demiryolları hariç) taşıtların her seferi için müteselsil seri ve sıra numaralı ve oturma yerlerini planlı şekilde gösteren iki nüsha yolcu listesi düzenlerler ve bu listenin bir nüshasını sefer sonuna kadar taşıtta ve diğer nüshasını işyerinde bulundururlar. Yolcu taşıma biletlerinin komisyoncu veya acenteler tarafından kesilmesi halinde yolcu listeleri 3 nüsha olarak düzenlenir ve bir nüshası bu kimseler tarafından saklanır." hükmüne yer verilmiştir.        

             Buna göre, grup yolcu taşımalarında, kooperatifiniz ile yolcuların tamamının taşınmasına ilişkin olarak bir sözleşme yapılmış olması halinde, her bir yolcu için ayrı ayrı yolcu bileti düzenlenmesine gerek olmayıp söz konusu taşıma hizmeti için alınan bedel üzerinden fatura düzenlenmesi gerekmektedir.

               Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.