Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yabancı uyruklu müşterilere verilen sağlık hizmetleri karşılığında sigorta şirketlerince yapılan ödemeler için faturanın ne zaman düzenleneceği PDF Yazdır e-Posta
10 Nisan 2012

Başlık

Yabancı uyruklu müşterilere verilen sağlık hizmetleri karşılığında sigorta şirketlerince yapılan ödemeler için faturanın ne zaman düzenleneceği hk.

Tarih

10/04/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.07.17.02-VUK-229

Kapsam

  T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.07.17.02-VUK-229

10/04/2012

Konu

:

Yabancı uyruklu müşterilere verilen sağlık hizmetleri karşılığında sigorta şirketlerince yapılan ödemeler için faturanın ne zaman düzenleneceği

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, hastane işletmeciliği faaliyetinde bulunduğunuz ve özel sağlık sigortası bulunan yabancı uyruklu müşterilerinize verilen sağlık hizmetinde yapılan bazı tedavi ve müdahalelerin sigorta kapsamında değerlendirilmediği ve düzenlenen faturaların içeriklerinin yabancı sigorta şirketince kabul edilmediği, hizmet sunumuyla birlikte tedavisi yapılan ve taburcu edilen hastaların sigorta şirketleri ile hizmet muhtevası ve uygunluğu konusunda mutabakat sağlanmasını müteakip faturalandırıldığı ve bu sürecin bazen çok uzun zaman aldığı belirtilerek, faturanın ne zaman düzenlenmesi gerektiği hususunda özelge talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

             213 sayılı Vergi Usul Kanunun 229 uncu maddesinde; fatura, satılan emtia veya yapıla iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmıştır. Kanunun 231 inci maddesinin 5 numaralı bendinde de, faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmemiş olan faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı, 232 nci maddesinde ise, birinci ve ikinci sınıf tüccarlarla kazancı basit usulde tespit edilenler ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek, satın aldıkları emtia ve hizmetler içinde fatura istemek ve almak zorunda oldukları hükme bağlanmıştır.

            Buna göre, fatura müşterinin borçlandığı gerçek meblağı gösterir. Mal teslimi veya hizmet ifasının tamamlandığı günden itibaren azami yedi gün içinde fatura düzenlenmesi gerekir. Bu sebeple, sigortalı yabancı uyruklu kişilere vermiş olduğunuz sağlık hizmetinin tamamlanmasını (hastanın taburcu olması) müteakip 7 gün içerisinde fatura düzenlenmesi gerekmekte olup, sigorta şirketleri ile mutabakatın sağlanmasından sonra fatura düzenlenmesi mümkün olmayacaktır.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.