Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kiralanan maden sahasına ulaşmak için saha dışında inşa edilen yolun amortismanı PDF Yazdır e-Posta
19 Nisan 2012

Başlık

Kiralanan maden sahasına ulaşmak için saha dışında inşa edilen yolun amortismanı hk.

Tarih

19/04/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.06.18.02-32314-7057-482

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.18.02-32314-7057-482

19/04/2012

Konu

:

Maden sahasına inşa edilen yolun amortismanı hakkında.

 

         

 

            İlgi dilekçenizde; ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi numaralı mükellefi olduğunuz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğünden ... yılında ... yıllığına almış olduğunuz işletme ruhsatı ve işletme iznine istinaden ...'ndeki ... ait ... ... çıkarma işi ile iştigal ettiğiniz, ... işletme sahası ile  ... Köyü arasındaki ... km. yolun ağır yük araçlarının ulaşımına uygun bulunmadığından yolda sürekli çökme ve bozulmalar meydana geldiği, gerek kendi araçlarınızın gerekse de dışarıdan temin ettiğiniz araçların maddi zarar gördüğü, söz konusu yolun çevresinde bulunan köy ve kasabalar tarafından da kullanıldığı, ... Özel İdare Müdürlüğü ile yaptığınız görüşmelerde Müdürlüklerinin köy yolu standardında yol inşa ettiklerini, bu standardın üzerinde yol inşa edemeyeceklerini, yolun zemininin şirketinizce güçlendirilmesi halinde üst asfalt işinin kendilerince yapılacağını ifade ettikleri, Şirketiniz Yönetim Kurulunun söz konusu yolun standardının yükseltilmesi için ... Özel İdare Müdürlüğünün kontrolünde olmak üzere yol inşaatı yapan bir şirketle sözleşme yaparak yol altyapısının güçlendirilmesi çalışmalarına başladığı, şirketinizin bu iş için ilgili müteahhit firmaya ... TL + KDV ödeme yapacağı, ancak söz konusu yol için yapılan bu harcamanın doğrudan gider mi yazılacağı yoksa amortisman yoluyla mı itfa edileceği, amortisman yoluyla itfa edilecekse hangi hesapta aktifleştirileceği ve ne oranda itfa edileceği hususlarında tereddüde düşüldüğü belirtilerek konu hakkında Başkanlığımızdan görüş talebinde bulunulmuştur.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 272 nci maddesinde "Normal bakım, tamir ve temizleme giderleri dışında, gayrimenkulü veya elektrik üretim ve dağıtım varlıklarını genişletmek veya iktisadi kıymetini devamlı olarak artırmak maksadıyla yapılan giderler, gayrimenkulün veya elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının maliyet bedeline eklenir.

            (Bir geminin iktisap tarihindeki süratini fazlalaştırmak, yolcu ve eşya yükleme ve barındırma tertibatını genişletmek veya değiştirmek suretiyle iktisadi kıymetini devamlı olarak artıran giderlerle bir motorlu kara nakil vasıtasının kasa veya motorunun yenisi ile değiştirilmesi veya alımında mevcut olmayan yeni bir tertibatın eklenmesi için yapılan giderler maliyet bedeline eklenmesi gereken giderlerdendir.)

            Gayrimenkuller kira ile tutulmuş ise veya elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının işletme hakkı verilmiş ise, kiracı veya işletme hakkına sahip tüzel kişi tarafından yapılan bir ve ikinci fıkralardaki giderler bunların özel maliyet bedeli olarak ayrıca değerlenir. Kiracının veya işletme hakkına sahip tüzel kişinin faaliyetini icra için vücuda getirdiği tesisata ait giderler de bu hükümdedir.

            Gayrimenkuller veya elektrik üretim ve dağıtım varlıkları için yapılan giderler hem tamir, hem de kıymet artırma giderlerinden terekküp ettiği takdirde, mükellef bu giderlerden maliyet bedeline eklenecek kısmı ayrı göstermek mecburiyetindedir." hükmü yer almaktadır.

            Anılan Kanunun 327 nci maddesinde ise "Gayrimenkullerin, elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının ve gemilerin iktisadî kıymetlerini artıran ve 272 nci maddede yazılı özel maliyet bedelleri, kira veya işletme hakkı süresine göre eşit yüzdelerle itfa edilir. Kira veya işletme hakkı süresi dolmadan, kiralanan veya işletme hakkı alınan şeyin boşaltılması veya işletme hakkının herhangi bir sebepten sona ermesi halinde henüz itfa edilmemiş olan giderler, boşaltma veya hakkın sona erdiği yılda bir defada gider yazılır." hükmü bulunmaktadır.

            Söz konusu yol standardının yükseltilmesi işinin, il özel idaresinin izni ve gözetiminde yapılması, ... yıllığına kiralanan (işletme hakkı alınan) maden ocağının faaliyetinde kullanılan bir unsur olarak dikkate alındığında yol standardının yükseltilmesi için yapılan harcamaların özel maliyet olarak kabul edilmesini gerektirmektedir. Söz konusu harcamaların maden işletme hakkının geri kalan süresine göre eşit yüzdelerle itfa edilmesi, işletme hakkı süresi dolmadan, işletme hakkı alınan şeyin boşaltılması veya işletme hakkının herhangi bir sebepten sona ermesi halinde henüz itfa edilmemiş olan giderlerin, boşaltma veya hakkın sona erdiği yılda bir defada gider yazılması mümkün bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.