Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özel Hastanelerce Yapılan Hizmetler İçin Kesilen Faturaların İadesinde Düzenlenecek Belgeler PDF Yazdır e-Posta
21 Nisan 2012

Başlık

Özel Hastanelerce Yapılan Hizmetler İçin Kesilen Faturaların İadesinde Düzenlenecek Belgeler hk.

Tarih

21/04/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.42.17.02-VUK-2-38

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KONYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.42.17.02-VUK-2-38

21/04/2012

Konu

:

Özel Hastanelerce Yapılan Hizmetler İçin Kesilen Faturaların İadesinde Düzenlenecek Belgeler

 

         

 

            İlgide kayıtlı dilekçenizde; SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur hastalarına sağlık hizmeti verdiğinizi, hasta kabul servislerinde girişi yapılan ve ödeme kaydedici cihaz fişi kesilen bazı hastaların muayene olmaktan vazgeçtiklerini, bu hastalara kesilen ödeme kaydedici cihaz fişine karşılık gider pusulası düzenlenerek satıştan iade şeklinde muhasebeleştirilmesinin ve KDV'nin indirim konusu yapılmasının uygun olup olmayacağı, hastanenizden hizmet alıp ücretini ödeyen ve bunun karşılığında kendilerine fatura düzenlenen bazı hastaların bir süre sonra ( 1 ile 45 gün arası ) SGK'dan yararlanmak amacıyla işlemin SGK'ya fatura edilerek ödemiş oldukları ücretin iadesini istediklerini, bu işlemin gider pusulası ile belgelendirilip muhasebeleştirilmesinin mümkün olup olmadığı ve resmi kurumlara (SGK) düzenlediğiniz faturaların bu kurumlar tarafından incelenmesi sonucunda kesintilerin yapıldığını ve  fatura bedelinin kurumunuza eksik ödendiğini, eksik ödeme ile ilgili olarak bu kurumların fatura düzenlemediğini, (SGK kesinti tutarını gösterir belge tanzim ettiğini) bu eksik ödenen kısmın Katma Değer Vergisinin indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hakkında bilgi talep etmektesiniz.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 227 nci maddesinde, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça bu Kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsikinin mecburi olduğu açıklanmıştır.

            Anılan Kanunun 229 uncu maddesinde de fatura; satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmıştır. Kanunun 231 inci maddesinin 5 numaralı bendinde de, faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içinde düzenlenmemiş olan faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı, 232 nci maddesinde ise, birinci ve ikinci sınıf tüccarlarla kazancı basit usulde tespit edilenler ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek, satın aldıkları emtia ve hizmetler için de fatura istemek ve almak zorunda oldukları hükme bağlanmıştır. Kanunun 234 üncü maddesinde de gider pusulası düzenlenmesine ilişkin hükümlere yer verilmiştir.

           Mezkûr Kanunun 322 nci maddesinde kazaî bir hükme veya kanaat verici bir vesikaya göre tahsiline artık imkân kalmayan alacakların değersiz alacak olduğu, değersiz alacakların, bu mahiyete girdikleri tarihte tasarruf değerlerini kaybedecekleri ve mukayyet kıymetleriyle zarara geçirilerek yok edileceği hüküm altına alınmıştır.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV)Kanununun;

            -1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,

            -10 uncu maddesinde, malın teslimi ve hizmetin yapılmasıyla, malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi halinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesiyle vergiyi doğuran olayın meydana geldiği,

            -20 nci maddesinde, teslim ve hizmet işlemlerinde matrahın, bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu ve bu bedel deyiminin, malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne surette olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade ettiği,

            -29/1-a maddesinde mükelleflerin kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen KDV yi, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan KDV den indirebileceği,

            -35 inci maddesinde, malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya sair sebeplerle matrahta değişiklik vuku bulduğu hallerde, vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükelleflerin bunlar için borçlandığı vergiyi; bu işlemlere muhatap olan mükelleflerin ise indirme hakkı bulunan vergiyi değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve değişikliğin vuku bulduğu dönem içinde düzeltilebileceği,

            hüküm altına alınmıştır.

            Yukarıdaki Kanun hükümlerinden anlaşılacağı üzere, fatura müşterinin borçlandığı gerçek meblağı gösterir. Mal teslimi ve hizmet ifasının tamamlandığı günden itibaren azami yedi gün içinde fatura düzenlenmesi gerekir. Sağlık hizmetinin sunumunun bitimiyle hizmet tamamlanmaktadır. Bu aşamada hizmet iadesi mümkün değildir. Hizmet iade edilemeyeceğine göre iade adı altında fatura da düzenlenmesi söz konusu olmamaktadır.

            Öte yandan, SGK tarafından ödemenin eksik yapılmasına ilişkin verilen belgelerin Vergi Usul Kanununun 322 nci maddesi kapsamında kanaat verici vesika olarak kabul edilmesi mümkün olup, bu belgelerin mezkur Kanun hükümlerine göre muhafaza ve ibraz edilmesi gerekmektedir.

            Buna göre;

            - Hasta kabul servislerinde girişi yapılan ve ödeme kaydedici cihaz fişi kesilen bazı hastaların muayene olmaktan vazgeçmesi halinde, bu işlemin düzeltilmesi için fişin aslının geri alınarak iptali ve istendiğinde ibraz edilmek üzere işletmede kalan kayıt rulosundaki örneğinin üzerine iliştirilerek muhafaza edilerek fişte yazılı tutarın kanuni defterlere yazılacak hasılatta dikkate alınmaması gerekmektedir.

            - Hastanenizden aldıkları hizmet karşılığında kendilerine fatura düzenlenen hastaların bir süre sonra (1 ile 45 gün arası) hizmet bedelinin SGK ya fatura edilmesini ve ödemiş oldukları bedelin iadesini istemeleri halinde bu işlem nedeniyle gider pusulası düzenlenmesi ve bu belgede gösterilen KDV nin hastaneniz tarafından indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

             - Sağlık hizmetinden yararlanan SGK nın fatura bedelini herhangi bir şekilde düşük ya da reddedilen miktar kadar eksik ödemesi durumunda ödenmeyen kısmın faturayı düzenleyen hastaneniz tarafından hasılattan çıkarılması, Vergi Usul Kanununun alacaklarda amortisman (değersiz alacaklar) hükümlerine göre mümkün bulunmaktadır.

            - Teslim ve hizmetlerin bedelinin SGK dan tahsil edilememesi, bu bedel üzerinden hesaplanacak katma değer vergisinin beyan edilmesine engel teşkil etmemektedir. Ancak, fatura tutarından Kurum tarafından yapılan kesinti içerisinde yer alan katma değer vergisinin de iç yüzde yöntemiyle hesaplanarak alacağın aslı ile birlikte gider hesaplarına intikal ettirilmesi mümkündür.

            Ayrıca, sağlık hizmetinden yararlanan SGK nın, sağlık hizmetine ilişkin fatura bedelini herhangi bir şekilde düşük ya da reddedilen miktar kadar eksik ödemesi durumuna ilişkin verilecek belgede, eksik ödeme yapılacak faturanın tarihi, seri ve sıra numarası, hastanenizin adı, ödeme yapılmayacak tutarın yer alması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.