Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bankaların kredi alacaklarından dolayı edindikleri menkul ve gayrimenkullerin amortisman yoluyla itfa edilip edilmeyeceği PDF Yazdır e-Posta
23 Temmuz 2012

Başlık

Bankaların kredi alacaklarından dolayı edindikleri menkul ve gayrimenkullerin amortisman yoluyla itfa edilip edilmeyeceği hk.

Tarih

23/07/2012

Sayı

B.07.1.GİB.0.06.29-VUK-313-164

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.0.06.29-VUK-313-164

23/07/2012

Konu

:

Bankaların kredi alacaklarından dolayı edindikleri menkul ve gayrimenkullerin amortisman yoluyla itfa edilip edilmeyeceği.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda; bankanızca temerrüde düşen kredi alacaklarına mahsuben edinilen ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca yayımlanan Tekdüzen Hesap Planı ve İzahnamesi Hakkında Tebliğine göre "298-Elden Çıkarılacak Kıymetler" hesabının "29800-Emtia" ve/veya "29801-Alacaklardan Dolayı Edinilen Gayrimenkuller" alt hesaplarında izlenen duran varlıkların Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun izniyle bankacılık faaliyetlerinde kullanılması durumunda ise anılan tebliğ gereğince "250-Menkuller" ve/veya "252-Gayrimenkuller" hesabına aktarıldığı belirtilerek, alacaklarınızdan dolayı edindiğiniz bina, makina, teçhizat gibi menkul ve gayrimenkullerin amortismana tabi tutulup tutulmayacağı hususlarında tereddüt oluştuğundan Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

            Bilindiği üzere; 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde; kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

            Gelir Vergisi Kanununun 38 inci maddesinde ise; bilanço esasına göre ticari kazancın, teşebbüsteki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müsbet fark olduğu, bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce işletmeye ilave olunan değerlerin bu farktan indirileceği, işletmeden çekilen değerlerin ise farka ilave olacağı, ticari kazancın bu suretle tespit edilmesi sırasında, Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümleri ile bu Kanunun 40 ve 41 inci maddeleri hükümlerine uyulacağı hüküm altına alınmıştır.

            Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 313 üncü maddesinde; "İşletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle 269 uncu madde gereğince gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edavat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin bu Kanun hükümlerine göre yok edilmesi amortisman mevzuunu teşkil eder.

            ...

            Değeri 770.-TL'yi aşmayan peştemallıklar ile işletmede kullanılan ve değeri 770.-TL'yi aşmayan alet, edevat, mefruşat ve demirbaşlar amortismana tabi tutulmayarak doğrudan doğruya gider yazılabilir. İktisadi ve teknik bakımdan bütünlük arzedenlerde bu had topluca dikkate alınır." hükmü bulunmaktadır.

            Buna göre, bir iktisadi kıymetin amortismana tabi tutulabilmesi için işletmede bir yıldan fazla kullanılması, yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunması, işletmenin aktifinde kayıtlı bulunması ve değerinin 770.-TL'yi aşması gerekmektedir.

            Yukarıda yapılan açıklamalara göre; bankanızın aktifinde faaliyet ve ihtiyaçlarınız dışında ticari icap ve zorunluluk nedeniyle yer alan menkul ve gayrimenkuller, işletmede devamlı olarak kullanılmak amacı taşımamakta olup, bankanız için alım satıma konu ticari varlık niteliği taşımaktadır. Bu nedenle, söz konusu gayrimenkullerin Vergi Usul Kanununun 313 üncü maddesi gereğince amortisman yolu ile  itfa edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

            Ancak, bankanız aktifinde ticari icap ve zorunluluk nedeniyle yer almakta iken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun izniyle bankacılık faaliyetlerinde kullanılmasına izin verilen ve bu nedenle "250-Menkuller" ve/veya "252-Gayrimenkuller" hesaplarına aktarılan iktisadi kıymetlerin ise amortisman yoluyla itfa edilebileceği tabiidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

  

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.