Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Marka haklarına uygulanacak amortisman oranı PDF Yazdır e-Posta
26 Temmuz 2012

Başlık

Marka haklarına uygulanacak amortisman oranı hk.

Tarih

26/07/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.26.15.02-105[315-2012/2]-138

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ESKİŞEHİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri ve Usul Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.26.15.02-105[315-2012/2]-138

26/07/2012

Konu

:

Marka haklarına uygulanacak amortisman oranı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile şirketinizce ... yılı içinde yapılan reklam harcamalarının tamamının gider olarak muhasebeleştirildiği, daha sonra reklam harcamalarının mahiyetinin marka yatırımı olduğu düşüncesi ile giderlerden çıkarılarak Tek Düzen Hesap Planında 260-Haklar hesap grubu altına "Alameti Farika (Marka Hakları)" olarak muhasebeleştirilerek aktifleştirildiği belirtilerek, marka hakkı olarak aktifleştirilen bu giderler için uygulanacak amortisman oranı hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            Bilindiği üzere; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun "İktisadi işletmelere dâhil kıymetleri değerleme" başlıklı ikinci bölümünde yer alan 269 uncu maddesinde gayrimenkullerde değerleme işlemi hüküm altına alınmış olup, madde metninde "İktisadi işletmelere dâhil bilumum gayrimenkuller maliyet bedelleri ile değerlenir.

            Bu kanuna göre, aşağıdaki yazılı kıymetler gayrimenkuller gibi değerlenir:

            1. Gayrimenkullerin mütemmim cüzüleri ve teferruatı;

            2. Tesisat ve makinalar;

            3. Gemiler ve diğer taşıtlar;

            4. Gayrimaddi haklar." denilmektedir.

            Aynı Kanununun 313 üncü maddesinin birinci bendinde "İşletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle 269 uncu madde gereğince gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edavat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin bu Kanun hükümlerine göre yok edilmesi amortisman mevzuunu teşkil eder." hükmü yer almaktadır.

            Ayrıca, aynı Kanunun 5024 sayılı Kanunla değişen 315 inci maddesinde yer alan "Mükellefler amortismana tabi iktisadi kıymetlerini Maliye Bakanlığının tespit ve ilan edeceği oranlar üzerinden itfa ederler. İlan edilecek oranların tespitinde iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri dikkate alınır." hükmü uyarınca yayımlanan 333, 339, 365, 389, 399 ve 406 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde, amortismana tabi iktisadi kıymetlerin faydalı ömür ve amortisman oranları açıklanmıştır.

            Öte yandan, 1 Sıra Numaralı Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğinin "V _ Tekdüzen Hesap Çerçevesi, Hesap Planı Ve Hesap Planı Açıklamaları" bölümünde "260- Haklar" hesabı, "İmtiyaz, patent, lisans, ticari marka ve ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları kapsar."  şeklinde açıklanmıştır.

            Bu itibarla,  şirketinizce yapılan reklam harcamalarının marka hakları adı altında aktifleştirilerek amortisman yoluyla itfa edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim. 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.