Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tasfiyeye giren şirketin kıst döneme ait kesin mizan bildiriminin sistemsel nedenlerle elektronik ortamdan verilememesi PDF Yazdır e-Posta
13 Ağustos 2012

Başlık

Tasfiyeye giren şirketin kıst döneme ait kesin mizan bildiriminin sistemsel nedenlerle elektronik ortamdan verilememesi hk.

Tarih

13/08/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-2527

Kapsam

 T.C.      

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-2527

13/08/2012

Konu

:

Tasfiyeye giren şirketin kıst döneme ait kesin mizan bildiriminin sistemsel nedenlerle elektronik ortamdan verilememesi

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda; Şirketinizin 12/01/2011 tarihinde tasfiyeye girdiği, kurumlar vergisi tasfiyeye giriş beyannamesini süresinde verdiğiniz, 2011 yılına ait e-mizan bildirimi sistemden kaynaklanan nedenlerle elektronik ortamda gönderemediğiniz, dilekçe ekinde elden vergi dairesine vermek istediğiniz, ancak 403 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'ni gerekçe göstererek bildirimi almadığı belirtilerek, tasfiye öncesi kıst döneme ait kesin mizan verme süresinin 26/05/2011 tarihinde sona ereceğinden konu hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmiştir.

             Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 5228 sayılı Kanun'un 8'inci maddesiyle değişik mükerrer 257'nci maddesinin birinci fıkrasının (4) numaralı bendine göre Maliye Bakanlığının; "Bu Kanunun 149 uncu maddesine göre devamlı bilgi vermek zorunda olanlardan istenilen bilgiler ile vergi beyannameleri ve bildirimlerin, şifre, elektronik imza veya diğer güvenlik araçları konulmak suretiyle İnternet de dâhil olmak üzere her türlü elektronik bilgi iletişim araç ve ortamında verilmesi, beyanname ve bildirimlerin yetki verilmiş gerçek veya tüzel kişiler aracı kılınarak gönderilmesi hususlarında izin vermeye veya zorunluluk getirmeye, beyanname, bildirim ve bilgilerin aktarımında uyulacak format ve standartlar ile uygulamaya ilişkin usul ve esasları tespit etmeye, bu zorunluluğu beyanname, bildirim veya bilgi çeşitleri, mükellef grupları ve faaliyet konuları itibarıyla ayrı ayrı uygulatmaya" yetkili olduğu hükme bağlanmıştır.

             Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler tarafından 2010 ve izleyen dönemler için Kesin Mizan Bildiriminin elektronik ortamdan verilmesine ilişkin açıklamalara ise 403 ve 406 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde yer verilmiştir.

            Konuya ilişkin olarak yayımlanan 403 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nin "5. Bildirimin Dönemi ve Verilme Zamanı" başlıklı bölümünde;

            "5.1.  ...

            5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu hükümlerine göre tasfiyeye girmiş kurumların her bağımsız tasfiye dönemine ait kesin mizan bildirimleri, bu kurumların tasfiye memurlarınca tasfiye beyannamesinin verilme süresi içinde verilecektir." açıklaması mevcuttur.

             Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, Şirketinizin tasfiyeye girdiği hesap dönemi için yapacağı kesin mizan bildirimini elektronik ortamda göndermesi gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.