Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Daha Sonra Nakledilmek Üzere Şirkete Ait Araçlar Vasıtasıyla Müşterilerden Alınarak Ambara Götürülecek Eşya İçin Taşıma Esnasında Taşıma İrsaliyesi Düzenlenmesi Ve Eşyanın Ambara Girişinde Düzenlenecek Ambar Tesellüm Fişi İle İlişkilendirilmesi PDF Yazdır e-Posta
24 Ağustos 2012

Başlık : Daha sonra nakledilmek üzere şirkete ait araçlar vasıtasıyla müşterilerden alınarak ambara götürülecek eşya için taşıma esnasında taşıma irsaliyesi düzenlenmesi ve eşyanın ambara girişinde düzenlenecek ambar tesellüm fişi ile ilişkilendirilmesi hk.

Tarih : 24/08/2012

Sayı : B.07.1.GİB.4.48.15.02-48.15.02/VUK19-141

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI 

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

Sayı : B.07.1.GİB.4.48.15.02-48.15.02/VUK19-141

Tarih : 24/08/2012

Konu : Ambar Tesellüm Fişi Düzenlenmesi

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; Şirketinize ait kamyonetlerle nakledilmek üzere piyasadan toplayarak merkezinize getirdiğiniz koli bazında parça yüklerin dağıtılmak üzere sevk edilmesi sırasında ambar tesellüm fişi ve toplu taşıma irsaliyesi düzenlediğinizi ancak, özel yetkili yoklama memurlarınca, malın toplanması esnasında ambar tesellüm fişi ve toplu taşıma irsaliyesi düzenlenmediği gerekçesiyle tutanak tutulduğunu belirtilerek, söz konusu belgelerin vergi denetimlerinde aranılıp aranılmayacağı konusunda tarafınıza bilgi verilmesi istenilmektedir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 240 ıncı maddesinin (A) bendinde; "Taşıma irsaliyeleri: Ücret karşılığında eşya nakleden bütün gerçek ve tüzelkişiler naklettikleri eşya için, 209 uncu maddede yazılı bilgilerle, sürücünün ad ve soyadı ve aracın plaka numarasını ihtiva eden ve seri ve sıra numarası dahilinde teselsül eden irsaliye kullanmak zorundadırlar. Bu irsaliyenin bir nüshası eşyayı taşıttırana, bir nüshası eşyayı taşıyan aracın sürücüsüne veya kaptanına verilir ve bir nüshası da taşımayı yapan nezdinde saklanır. Bu bent hükmü nakliye komisyoncuları ile acenteleri de kapsar." denilmiştir.

            Öte yandan, 173 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin (C-7) bölümünde; "Nakliyat ambarlarına nakledilmek üzere getirilen malların ambara giriş tarihi ile sevk tarihleri arasında farklılık bulunduğu, ayrıca birden fazla şahsa ait bulunan malların genellikle tek bir taşıtla taşındığı, bu nedenle malın ambara giriş tarihinde taşıma irsaliyesi düzenlenmesinin fiilen mümkün olmadığı anlaşılmıştır.

            Nakliyat ambarlarında malın ambara girişi ile sevki arasında zaman farkının bulunduğu ve birden fazla kişinin mallarının bir arabayla taşımasının söz konusu olduğu durumlarda nakliyat ambarlarının malın ambara girişi sırasında aşağıdaki belgeyi düzenlemeleri uygun görülmüştür.

            Nakliyat ambarları, daha sonra nakledilmek üzere ambara teslim edilen mallar için aşağıdaki bilgileri ihtiva eden müteselsil seri ve sıra numarası dahilinde teselsül ettirilen üç nüsha ambar tesellüm fişi düzenleyeceklerdir. Bu şekilde fiş düzenlenmesi halinde fişin bir nüshası malı taşıttırana, bir nüshası malı taşıyan aracın sürücüsüne verilir ve bir nüshası da nakliyat ambarlarında saklanır. Fişin taşıttıran nezdinde kalan nüshası taşıma irsaliyesi örneği yerine geçer.

            ...

            Buna göre, ambar tesellüm fişiyle ambara tevdi edilen mallardan birden fazla kişiye ait olanların tek bir taşıt veya birden fazla taşıtta taşınması suretiyle ambarlardan çıkışı sırasında malların taşınan şahısların ve alıcılarının ad ve soyadları ayrı ayrı sütunlarda gösterilen ve taşıma irsaliyesinde bulunması zorunlu olan diğer bilgileri de ihtiva eden liste şeklinde düzenlenecek bir taşıma irsaliyesi kullanılacaktır. Ayrıca, liste şeklinde düzenlenecek taşıma irsaliyesine tesellüm fişlerinin bir örneği ile, malı taşınan tarafından düzenlenen sevk irsaliyesinin de eklenmesi zorunludur.

            Bir taşıtla sadece bir kişiye ait malın ambar girişi yapılmadan taşınması halinde ise ambar tesellüm fişi düzenlenmesine gerek bulunmayıp, Vergi Usul Kanununun 240 ıncı maddesi uyarınca sadece taşıma irsaliyesi ve malı taşınan veya malı taşıttıran tarafından sevk irsaliyesi düzenlenmesi gerekir." açıklamalarına yer verilmiştir.

            Buna göre, daha sonra nakledilmek üzere şirketinize ait araçlar vasıtasıyla müşterilerinizden alınarak ambara götürülecek eşya için taşıma esnasında taşıma irsaliyesi düzenlenmesi ve eşyanın ambara girişinde düzenlenecek ambar tesellüm fişi ile ilişkilendirilmesi gerekmektedir.

            Öte yandan malı taşınan tarafından düzenlenecek sevk irsaliyesinin taşıma esnasında araçta bulundurulacağı tabiidir.

            Bilgilerinize rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.