Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bir sinema filminin yenilenmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yurt dışından alınan destek ve hibenin vergi kanunları karşısındaki durumu ve belge düzeni PDF Yazdır e-Posta
04 Mart 2013

Başlık

Bir sinema filminin yenilenmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yurt dışından alınan destek ve hibenin vergi kanunları karşısındaki durumu ve belge düzeni hk.

Tarih

04/03/2013

Sayı

11395140-019.01-306

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

11395140-019.01-306

04/03/2013

Konu

:

Bir sinema filminin yenilenmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yurt dışından alınan destek ve hibenin vergi kanunları karşısındaki durumu ve belge düzeni.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, "..." isimli sinema filminin restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğünden alınacak desteğin ve yurt dışındaki vakıflardan gelecek hibenin vergi kanunları karşısındaki durumu ve belge düzeni hakkında görüş talep edilmektedir.

            I-KURUMLAR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

            Bilindiği üzere, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasıyla kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safî kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı; ikinci fıkrasıyla da safî kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticarî kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Bu hüküm uyarınca tespit edilecek kurum kazancından Kurumlar Vergisi Kanununun 8 inci maddesi ile Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinde yer alan giderler indirilebilecektir.

            Aynı Kanunun "Diğer İndirimler" başlıklı 10 uncu maddesinde, "Kurumlar vergisi matrahının tespitinde; kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancından sırasıyla aşağıdaki indirimler yapılır:

            ...

            d) Genel ve özel bütçeli kamu idareleri, il özel idareleri, belediyeler ve köyler, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflar ve kamu yararına çalışan dernekler ile bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan veya Kültür ve Turizm Bakanlığınca desteklenen ya da desteklenmesi uygun görülen;

            1) Kültür ve sanat faaliyetlerine ilişkin ticarî olmayan ulusal veya uluslararası organizasyonların gerçekleştirilmesine,

             2) Ülkemizin uygarlık birikiminin kültürü, sanatı, tarihi, edebiyatı, mimarîsi ve somut olmayan kültürel mirası ile ilgili veya ülke tanıtımına yönelik kitap, katalog, broşür, film, kaset, CD ve DVD gibi manyetik, elektronik ve bilişim teknolojisi yoluyla üretilenler de dâhil olmak üzere görsel, işitsel veya basılı materyallerin hazırlanması, bunlarla ilgili derleme ve araştırmaların yayınlanması, yurt içinde ve yurt dışında dağıtımı ve tanıtımının sağlanmasına,

            ...

            9) Somut olmayan kültürel miras, güzel sanatlar, sinema, çağdaş ve geleneksel el sanatları alanlarındaki üretim ve faaliyetler ile bu alanlarda araştırma, eğitim veya uygulama merkezleri, atölye, stüdyo ve film platosu kurulması, bakım ve onarımı, her türlü araç ve teçhizatının tedariki ile film yapımına,

            ...

            ilişkin harcamalar ile makbuz karşılığı yapılan bağış ve yardımların % 100'ü. Bakanlar Kurulu, bölgeler ve faaliyet türleri itibarıyla bu oranı, yarısına kadar indirmeye veya kanunî seviyesine kadar getirmeye yetkilidir..." hükmü yer almaktadır.

            Konuyla ilgili olarak, 03/04/2007 tarih ve 26482 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "10.3.2.3. Kültür ve turizm amaçlı bağış ve yardımlar" başlıklı bölümünde, bu çerçevede yapılacak bağış ve yardımlar için bağış yapılan projenin Kültür Bakanlığı tarafından desteklendiği veya desteklenmesinin uygun görüldüğüne ilişkin ilgili Bakanlık yazısının kurumlar vergisi beyannamesi ekinde bağlı bulunulan vergi dairelerine verilmesi gerektiği belirtilmiştir.

            Bu hüküm ve açıklamalara göre, Kültür ve Turizm Bakanlığınca desteklenen "..." isimli sinema filminin negatiflerinin yenilenmesi ve restorasyon giderlerine destek sağlanması amacıyla firmanız tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yurt dışından alınan bağışların kurum kazancının tespitinde gelir olarak dikkate alınması gerekmektedir.

            Diğer taraftan, şirketiniz tarafından sözü edilen projenin gerçekleştirilmesi için yapılan harcamalar, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler mahiyetinde değerlendirilmeyeceğinden, söz konusu harcamaların kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.

            Bu harcamaların tamamının kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancından indirilmesi mümkün bulunmaktadır. Harcamanın yapıldığı dönem itibariyle kurum kazancından indirilemeyen tutarların giderleştirilmesi veya geçmiş yıl zararı olarak dikkate alınması mümkün değildir. Ayrıca, söz konusu projenin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklendiği veya desteklenmesinin uygun görüldüğüne ilişkin ilgili Bakanlık yazısının kurumlar vergisi beyannamesi ekinde bağlı bulunulan vergi dairesine verilmesi gerekmektedir.

            II-KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun;

            1/1 inci maddesinde, yapılan ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,

            17/2-b maddesinde, 17/1 inci maddede sayılan kurum ve kuruluşlara bedelsiz olarak yapılan her türlü mal teslimi ve hizmet ifalarının KDV den istisna olacağı,

            30/d maddesinde, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen KDV nin, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan KDV den indirilemeyeceği,

            hükme bağlanmıştır.

            Buna göre, "..." isimli sinema filminin restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yurt dışından alınan nakdi destek ve hibeler bir teslim veya hizmetin karşılığını teşkil etmediğinden KDV nin konusuna girmemektedir.

            Öte yandan, şirketiniz tarafından projenin gerçekleştirilmesi için yapılan harcamalar kurum kazancının tespitinde gider olarak kabul edilmediğinden, bu harcamalar nedeniyle yüklenilen KDV nin indirim konusu yapılması mümkün değildir.

            III-VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde; faturanın, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olduğu hüküm altına alınmıştır.

            Bu itibarla, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yurt dışından alınan nakdi destek ve hibeler bir teslim veya hizmetin karşılığını teşkil etmediğinden fatura düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.