Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Döviz alım satım faaliyeti dışında başka faaliyeti bulunmayan mükellefin Ba Bs formu düzenleme mecburiyetinin olup olmadığı PDF Yazdır e-Posta
05 Mart 2013

Başlık

Döviz alım satım faaliyeti dışında başka faaliyeti bulunmayan mükellefin Ba Bs formu düzenleme mecburiyetinin olup olmadığı hk.

Tarih

05/03/2013

Sayı

11395140-105[Mük 257-2012/VUK-1- . . .]-325

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

Sayı

:

11395140-105[Mük 257-2012/VUK-1- . . .]-325

05/03/2013

Konu

:

Döviz alım satım faaliyeti dışında başka faaliyeti bulunmayan mükellefin Ba Bs formu düzenleme mecburiyetinin olup olmadığı hk.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; kurumunuzun döviz bürosu olarak hizmet vermekte olduğu, döviz alım-satım faaliyetleri dışında başka herhangi bir faaliyetinin bulunmadığı, döviz alım-satım işi ile ilgili belirli miktarın üzerindeki döviz alım-satım bilgilerini rutin olarak Maliye Bakanlığına ilgili formları düzenleyerek bildirmeye devam ettiğiniz, diğer taraftan Maliye Bakanlığının bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu(Form Ba)" ile; mal ve hizmet satışlarını ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" ile bildirmeleri yükümlülüğü getirdiği belirtilerek,

            - Ba Bs bildirim formu verme zorunluluğunuz bulunup bulunmadığı;

            - Döviz alım-satım faaliyetleri dışında diğer belgelere dayalı bu formlara dahil alış ve satışınız bulunmasa dahi bu formları boş olarak verme zorunluluğunuz bulunup bulunmadığı,

            - Döviz alım-satım faaliyetleri dışında arizi olarak Ba Bs formları için belirlenen hadleri aşan diğer belgelere dayalı alış veya satışınız bulunduğu aylarda genel esaslar çerçevesinde bu bilgileri Ba Bs formalarına dahil ederek mi bildirimde bulunacağınız hususlarında Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 148, 149 ve Mükerrer 257'nci maddelerinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak, 350 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle, bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)" ile; mal ve hizmet satışlarını ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" ile bildirmeleri yükümlülüğü getirilmiş, 362 ve 381 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleriyle de bu yükümlülüğe ilişkin açıklamalar yapılmıştır. 396 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile de söz konusu yükümlülüğün 2010 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerinde yerine getirilmesinde uygulanacak usul ve esaslar ile bildirim hadleri konusunda açıklamalar yapılmıştır.

            Söz konusu tebliğin "1.2. Bildirime Konu Alış/Satışlar ve Hadler" başlıklı bölümünün 1.2.2'nci bendinde "Mükelleflerin 2010 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerine ilişkin mal ve/veya hizmet alışları ile mal ve/veya hizmet satışlarına uygulanacak had 5.000 TL olarak yeniden belirlenmiştir. Buna göre, bir kişi veya kurumdan katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet alışları, "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)" ile; bir kişi veya kuruma katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet satışları ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" nun Tablo II alanında bildirilecektir.",

            1.2.6'ncı bendinde "Döviz alış-satışı yapan mükellefler ile yetkili müessese izin belgeli ve altın borsasına üye olup kıymetli maden alış-satışı ile uğraşan mükellefler belirli miktarın üzerindeki alış-satış bilgilerini Bakanlığımıza bildirmek zorunda olduklarından, bu işlemlerini ayrıca Ba ve Bs bildirim formlarıyla bildirmelerine gerek bulunmamaktadır.

            Ancak, bu kurumlar, diğer belgelere dayalı olarak yaptıkları mal ve hizmet alım/satımlarını genel esaslar çerçevesinde Ba-Bs formları ile bildirmek zorundadırlar.

            Diğer taraftan, bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin, döviz büroları ve yetkili diğer kuruluşlardan yapmış oldukları döviz alış-satışlarını Ba ve Bs bildirim formlarına dahil etmelerine gerek bulunmamaktadır." denilmektedir.

            Yine aynı tebliğin "3.2. Bildirimlerin Doldurulmasında Uyulacak Esaslar" başlıklı bölümünün 3.2.4'üncü bendinde "Bildirim verme yükümlülüğü bulunan,  ancak tüm alış ve satışları belirtilen haddin altında kalan mükellefler, söz konusu formları Tablo II dışındaki tüm bilgileri doldurmak suretiyle vermek zorundadırlar." açıklamasına yer verilmiştir.

            Yukarıda yer alan açıklamalar çerçevesinde, belirli miktarın üzerindeki döviz alış/satış işlemlerinizi Bakanlığımıza bildirme zorunluluğunuz olduğundan, bu işlemlerinizi ayrıca Ba-Bs formlarıyla bildirmenize gerek bulunmamakla birlikte, diğer belgelere dayalı olarak yaptığınız mal ve/veya hizmet alış-satışlarınızın 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan usul ve esaslar çerçevesinde Form Ba-Bs bildirimlerine dahil edilmesi gerekmektedir.

            Ayrıca, bildirim verme yükümlülüğü bulunan, ancak tüm alış ve satışları belirtilen hadlerin altında kalan mükellefler, söz konusu formları Tablo II dışındaki tüm bilgileri doldurmak suretiyle vermek zorunda olduklarından, mal ve/veya hizmet alış-satış işlemleriniz olmasa dahi Form Ba-Bs bildiriminde bulunmanız gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.