Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kurumlar vergisinden muaf mükellefin Ba-Bs bildiriminde bulunup bulunmayacağı PDF Yazdır e-Posta
20 Mart 2013

Başlık

Kurumlar vergisinden muaf mükellefin Ba-Bs bildiriminde bulunup bulunmayacağı hk.

Tarih

20/03/2013

Sayı

67854564-1741-158

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

67854564-1741-158

20/03/2013

Konu

:

Ba-Bs Formunun Düzenlenmesi

 

         

 

            İlgide kayıtlı Özelge Talep Formunuzun incelenmesinden, şirketinizin Ege Serbest Bölgesinde faaliyet gösterdiği, Kurumlar Vergisinden muaf olduğu ve Ba - Bs Formu vermek zorunda olup olmadığı konusunda Başkanlığımız görüşünün bildirilmesini istediğiniz anlaşılmıştır.

            Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinin birinci fıkrasında, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu, üçüncü fıkrasında ise "Kollektif ortaklıklarda ortakların, adi veya eshamlı komandit ortaklıklarda komandite ortakların ortaklık karından aldıkları paylar şahsi ticari kazanç hükmündedir. (66 ncı madde hükmü mahfuzdur.)" hükmüne yer verilmiştir.

            Diğer taraftan, 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununa 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 9 uncu maddesiyle eklenen ve 06.02.2004 tarihinden itibaren yürürlüğe giren geçici 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında;

            "Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla bu Kanuna göre kurulan serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almış mükelleflerin;

            a) Bu bölgelerde gerçekleştirdikleri faaliyetleri dolayısıyla elde ettikleri kazançları, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla faaliyet ruhsatlarında belirtilen süre ile sınırlı olmak üzere gelir veya kurumlar vergisinden müstesnadır. Bu istisnanın 31.12.1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinin (b) alt bendi kapsamında yapılacak tevkifata etkisi yoktur."

            hükmü yer almaktadır.

            Bu kanunda yapılan düzenlemelere ilişkin olarak kurumlar vergisi mükellefleri için 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "5.12.3.Serbest bölgelerde uygulanan kurumlar vergisi istisnası" başlıklı bölümünün "5.12.3.3. İstisna kazanç tutarının tespiti" başlıklı alt bölümünde gerekli açıklamalar yapılmış bulunmaktadır.

            Ayrıca, özelge talep formu ekinde yer alan faaliyet ruhsatının incelenmesinden, şirketinizin alım-satım faaliyeti nedeniyle 31.12.2003 başlangıç tarihli 10 yıl süreli faaliyet ruhsatının bulunduğu anlaşılmıştır.

            Buna göre; şirketinizin, mezkur alım-satım faaliyetine ilişkin olarak almış olduğu ruhsat çerçevesinde Ege Serbest Bölgesindeki faaliyetlerinden elde edeceği kazançlar 31.12.2013 tarihine kadar gelir vergisinden istisna edilebilecektir.

            Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 148, 149 ve Mükerrer 257 nci maddelerinin verdiği yetkiye dayanılarak, 350 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)" ile; mal ve hizmet satışlarını ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" ile bildirmeleri hususunda yükümlülük getirilmiş, 362 ve 381 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleriyle bu yükümlülüğe ilişkin açıklamalar yapılmış, 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle de söz konusu yükümlülüğün 2010 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerinde yerine getirilmesinde uygulanacak usul ve esaslar ile bildirim hadleri açıklanmıştır.

            Aynı tebliğin 1.1.3. bölümünde: "Serbest bölgelerde faaliyet gösteren mükelleflerin de Ba-Bs bildirimi verme yükümlülüğü bulunmaktadır. Söz konusu bildirimler, bu mükelleflerin kanuni merkezleri tarafından, merkez ve şube bilgileri birleştirilerek verilecektir. Ancak, kanuni ve iş merkezi yurt dışında olup, münhasıran serbest bölgede şubesi veya temsilciliği bulunan mükellefler, bildirim formlarında merkez bilgilerini dikkate almaksızın yalnızca serbest bölgede faaliyette bulunan şubelerinin mal ve/veya hizmet alış/satışlarını bildireceklerdir" açıklamasına yer verilmiştir.

            Yukarıda yer alan açıklamalara göre; şirketinizin, 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde  Form Ba ve Bs bildiriminde bulunması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.