Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yıl içinde başka bir noterliğe atanan noterin defter tasdiği PDF Yazdır e-Posta
28 Mart 2013

Başlık

Yıl içinde başka bir noterliğe atanan noterin defter tasdiği hk.

Tarih

28/03/2013

Sayı

67854564-1744-185

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

67854564-1744-185

28/03/2013

Konu

:

Yıl içinde başka bir noterliğe atanan noterin defter tasdiği hk.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzla; ... Noteri iken .... Noteri olarak atandığınızı belirterek, yeni bir muvazene defteri tasdik ettirip ettirmeyeceğiniz veya eski noterin kullandığı muvazene defterine tasdiksiz devam edip edemeyeceğiniz ve daha önce görev yaptığınız noterlikte kullandığınız muvazene defterini yeni atandığınız noterlikte aynı takvim yılı içerisinde tasdiğe gerek olmadan kullanıp kullanamayacağınız hususunda görüş talep etmektesiniz.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 210 uncu maddesinin birinci fıkrasında "Serbest meslek erbabı bir (Kazanç defteri) tutarlar.", 212 nci maddesinde "Noterlerin ve noterlik görevini ifa ile mükellef olanların ve borsa acentalarının resmi defteri "kazanç defteri" yerine geçer." hükmü yer almaktadır.

            Mezkur Kanunun 220 nci maddesinde de serbest meslek kazanç defterinin tasdik mecburiyetinin olduğu ve bu kanunla cevaz verilen hallerde bu maddede belirtilen defterlerin yerine kullanılacak olan defterlerin de tasdike tabi tutulacağı açıklanmıştır.

            Aynı Kanunun "Tasdik zamanı" başlıklı 221 inci maddesinde ise öteden beri işe devam etmekte olanların defteri kullanacağı yıldan önce gelen son ayda; yeniden işe başlayanlar, sınıf değiştirenler ve yeni bir mükellefiyete girenlerin, işe başlama, sınıf değiştirme ve yeni mükellefiyete girme tarihinden önce; tasdike tabi defterlerin dolması dolayısıyla veya sair sebeplerle yıl içinde yeni defter kullanmaya mecbur olanların bunları kullanmaya başlamadan önce tasdik ettirmeye mecbur oldukları hükmü mevcuttur.

            Öte yandan, noterlerin tutacakları defterler 1512 sayılı Noterlik Kanununa istinaden yayımlanan Yönetmelikte belirtilmiştir. Yönetmeliğe göre noterlerin gelir ve giderlerinin kaydedildiği ve kazanç defteri yerine geçen muvazene defterinin kullanılmaya başlamadan önce bağlı bulunulan hakimliğe tasdik ettirilmesi zorunlu bulunmaktadır.

            Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre;

            - Bir önceki ... Noterinin kullanmış olduğu muvazene defterinin tarafınızca kullanılması mümkün bulunmamaktadır.

            - ... Noteri olarak kullanmakta olduğunuz muvazene defterini, ... Noteri olarak faaliyete başladığınız dönemde, aynı takvim yılı içerisinde olmak şartıyla, yeniden tasdik ettirmeden Vergi Usul Kanununa göre kullanmanızda herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ayrıca, muvazene defterinin çekilecek fotokopisinin ... Noterliğinde bırakılması mümkündür.

            - ... Noteri olarak atanmanız nedeniyle boşalan ... Noterliğine başkatibin noter vekili olarak atanması durumunda, yeni bir noter atanana kadar noterlik görevi ile ifa olunacağından "kazanç defteri" yerine geçecek muvazene defterinin tasdik ettirilip kullanılması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.