Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
C2 Yetki Belgesi Kiralanarak Yapılan Taşımada Belge Düzeni PDF Yazdır e-Posta
16 Mayıs 2013

Başlık

C2 Yetki Belgesi Kiralanarak Yapılan Taşımada Belge Düzeni hk.

Tarih

16/05/2013

Sayı

88031814-010.01[VUK-2013/17.]-61

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

HATAY VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

88031814-010.01[VUK-2013/17.]-61

16/05/2013

Konu

:

C2 Yetki Belgesi Kiralanarak Yapılan Taşımada Belge Düzeni.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda; adınıza kayıtlı çekicinin olduğu ve C2 yetki belgesine haiz firmadan kiraladığınız C2 yetki belgesine istinaden taşıma faaliyetine devam ettiğinizi, yurt içinde yapmış olduğunuz taşıma hizmetinde C2 belgesini kiralayarak kullandığınız firmaya ait fatura ve irsaliyeyi mi, yoksa kendi adınıza bastırmış olduğunuz fatura ve irsaliyeyi mi kullanmanız gerektiği hususunda görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

            Bilindiği üzere 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari bir vesika olarak tanımlanmış, aynı Kanunun 232 nci maddesinde de "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler:

            1. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara;

            2. Serbest meslek erbabına;

            3. Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara;

            4. Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere;

            5. Vergiden muaf esnafa.

             Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler..." hükmüne yer verilmiştir.

            Mezkur Kanunun 240 ıncı maddesinde ise, ücret karşılığında eşya nakleden bütün gerçek ve tüzel kişilerin, naklettikleri eşya için 209 uncu maddede yazılı bilgileri, sürücünün ad ve soyadını ve aracın plaka numarasını ihtiva eden ve seri ve sıra numarası dâhilinde teselsül eden taşıma irsaliyesi kullanmak zorunda oldukları hüküm altına alınmıştır.

             Özelge talep formu ekindeki ... tarihli taşıt sözleşmesinin "Taşıtın Kullanımı" başlıklı 3 üncü maddesinde; sözleşme yapılan taşıt karayolu alt yapısı ve trafik bakımından bir sakıncası olmamak, yasaklama ve kısıtlaması bulunmamak şartıyla yurt içinde/uluslararasında yetki belgesi sahibinin unvanı altında taşıma yapmak için kullanılacağı belirtilmiştir.

             Yukarıda yer alan mevzuat hükümlerinden ve taşıt sözleşmesinden anlaşılacağı üzere, sahibi bulunduğunuz ... plakalı çekici ve ... plakalı yarı römork ile yapılacak yurt içi ve uluslararası taşımacılık faaliyetinin C2 yetki belgesi sahibi ...'nin ünvanı altında yapılacak olması nedeniyle taşıma irsaliyesi ve faturanın da ... tarafından düzenlenmesi gerekmektedir.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.