Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Serbest meslek faaliyeti nedeniyle kullanılmak zorunda olan pos cihazının bu faaliyetin terk edilmesinden sonra tıbbi tahlil laboratuvarında kullanılıp kullanılamayacağı PDF Yazdır e-Posta
17 Mayıs 2013

 

Başlık

Serbest meslek faaliyeti nedeniyle kullanılmak zorunda olan pos cihazının bu faaliyetin terk edilmesinden sonra tıbbi tahlil laboratuvarında kullanılıp kullanılamayacağı hk.

Tarih

17/05/2013

Sayı

77058783-105-121

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

77058783-105-121

17/05/2013

Konu

:

Tıbbi tahlil laboratuarında hekimler tarafından kullanılan pos cihazının kullanılınp kullanılamayacağı

 

         

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... T.C. kimlik numaralı, tıbbi tahlil laboratuvarı işletmeciliğinden dolayı ticari kazanç mükellefi olduğunuz, daha önce serbest meslek faaliyetinden dolayı kayıtlıyken kullanmış olduğunuz pos cihazını ticari kazanç faaliyetiniz için de kullanmaya devam edip edemeyeceğiniz, bu faaliyetinizden dolayı serbest meslek kazanç defteri mi işletme defteri mi tutmanız gerektiği ve işletme defteri tutmanız durumunda Vergi Usul Kanununda belirtilen şartların oluşması durumunda bilanço esasına göre defter tutmanız gerekip gerekmediği hususlarında özelge talebinde bulunduğunuz anlaşılmıştır.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 176 ncı maddesinde tüccarların, defter tutmak bakımından iki sınıfa ayrıldığı, I inci sınıf tüccarların bilanço esasına göre; II nci sınıf tüccarların işletme hesabı esasına göre defter tutacakları hükme bağlanmış, Kanunun 177 ve 178 inci maddelerinde tüccar sınıflarına ilişkin hükümlere, 179 ve 180 inci maddelerde de sınıf değiştirmeye ilişkin hükümlere yer verilmiştir.

            Öte yandan, mezkur Kanunun 227 nci maddesinde, bu Kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsikinin mecburi olduğu, 229 uncu maddesinde faturanın; satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olduğu, 231 inci maddesinin (5) numaralı bendinde faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içinde düzenlenmemiş olan faturaların hiç düzenlenememiş sayılacağı, 232 nci maddesinde ise tüccarların sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek, satın aldıkları emtia ve hizmetler için de fatura istemek ve almak zorunda oldukları hükmü mevcuttur.

            Bu itibarla, tıbbi tahlil laboratuvarı işletmeciliğinden elde ettiğiniz gelir ticari kazanç olarak vergilendirilecek olup, 213 sayılı Kanunun 177 nci maddesinde altı bent halinde sayılan şartlardan birini taşımanız halinde bilanço esasına göre, aksi takdirde işletme hesabı esasına göre defter tasdik ettirilerek yaptığınız iş karşılığında fatura düzenlemeniz gerekmektedir.

            Diğer taraftan, Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden çıkarılan 379 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile serbest meslek faaliyeti icra eden hekimlerin (diş hekimleri ile veteriner hekimler dahil), iş yerlerinde anılan Tebliğde belirtilen özellikleri haiz kredi kartı okuyucuları (POS) bulundurmaları ve kredi kartı ile yapılan ödemelerde bu cihazları kullanmaları zorunluluğu getirilmiş ve bu cihazlarla düzenlenecek POS belgelerinin, anılan mükelleflerce yürütülen serbest meslek faaliyetlerinde Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmiş "serbest meslek makbuzu" olarak kabul edilmesi uygun görülmüştür. Mezkur tebliğde belirtilen özellikleri haiz cihazların belirtilen faaliyetler dışında kullanılıp belge düzenlenmesi mümkün bulunmamakta olup söz konusu POS cihazının tekrar programlatılarak normal bir POS cihazı olarak kullanılmasında bir sakınca bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.