Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Döner sermaye işletme müdürlüklerinin kesin mizan bildirimleri PDF Yazdır e-Posta
04 Haziran 2013

 

Başlık

Döner sermaye işletme müdürlüklerinin kesin mizan bildirimleri hk.

Tarih

04/06/2013

Sayı

27575268-32Mük257-8487-530

Kapsam

 

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

27575268-32Mük257-8487-530

04/06/2013

Konu

:

403 Sıra No.lu VUK Tebliğine göre kesin mizan bildirimlerinin şubeler tarafından ayrı ayrı mı yoksa merkezden mi verilmesi gerektiği hk.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, ... 81 ilde ... Döner Sermaye İşletme Müdürlüğünüzün bulunduğu belirtilerek, bilanço esasına göre defter tutan Döner Sermaye İşletmelerinizin 403 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca vermesi gereken kesin mizan bildirimlerini ayrı ayrı mı yoksa her biri adına konsolide edilerek kurumlar vergisini ve hazine hissesini ödeyen Başkanlığınıza bağlı Koordinasyon Şube Müdürlüğü tarafından mı verileceği hususunda Başkanlığımızdan görüş verilmesi talep edilmiştir.

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 148, 149 ve Mükerrer 257 nci maddelerinin Maliye Bakanlığı'na verdiği yetkiye dayanılarak 19/01/2011 tarihli ve 27820 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 403 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bilanço esasına tabi mükelleflere 2010 yılı ve takip eden dönemler için elektronik ortamda "Kesin Mizan" bildirimi verme zorunluluğu getirilmiş olup, kesin mizan bildiriminin elektronik ortamda gönderilmesinde uyulacak usul ve esaslar belirlenmiştir.

Söz konusu Tebliğin "3. Bildirim Verme Zorunluluğu Getirilen Mükellefler" başlıklı bölümünde;

"3.1. Bilanço esasına göre defter tutan gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükellefleri elektronik ortamda kesin mizan bildirimi vermek zorundadırlar..." hükmü yer almaktadır.

Buna göre; Başkanlığınıza bağlı Döner Sermaye İşletme Müdürlüklerinin kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunması halinde kesin mizan bildirimlerinin elektronik ortamda, her bir müdürlük tarafından ayrı ayrı gönderilmesi gerekmektedir. Söz konusu müdürlüklerin kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmaması durumunda ise kesin mizan bildiriminin Başkanlığınız tarafından konsolide edilmek suretiyle elektronik ortamda gönderilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim  

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.