Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Portföy yönetim şirketi tarafından verilen yatırım danışmanlığı hizmetinde belge düzeni PDF Yazdır e-Posta
05 Temmuz 2013

Başlık

Portföy yönetim şirketi tarafından verilen yatırım danışmanlığı hizmetinde belge düzeni hk.

Tarih

05/07/2013

Sayı

11395140-105[227-2012/VUK-1- . . .]--989

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

11395140-105[227-2012/VUK-1- . . .]--989

05/07/2013

Konu

:

Portföy yönetim şirketi tarafından verilen yatırım danışmanlığı hizmetinde belge düzeni.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, kurumunuzun Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında sermaye piyasası araçlarından oluşan portföyleri, müşterilerle portföy yönetim sözleşmesi yaparak vekil sıfatıyla yönettiği, yatırım danışmanlığı ve sermaye piyasası faaliyetlerinde bulunduğu, ayrıca şirketinizin Sermaye Piyasası Kurulundan alınan "Portföy Yöneticiliği Yetki Belgesi" ile "Yatırım Danışmanlığı Yetki Belgesi"ne sahip olduğunu belirterek; portföy yönetim hizmetiniz karşılığında müşterilerden tahsil edilen "portföy yönetim ücret geliri" için Sermaye Piyasası Kurulunun yayımladığı Seri V 59 No.lu Portföy Yöneticiliği Faaliyetine ve Bu faaliyette Bulunacak Kurumlara İlişkin Esaslar Tebliğinde geçen "tahsil edilen ücretin hesaplanmasını gösteren form"un fatura ya da işlem sonuç formu yerine düzenlenmesinin mümkün olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

             243 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin "C-SERMAYE PİYASASI ARACI KURULUŞLARI TARAFINDAN DÜZENLENECEK BELGELER" başlıklı bölümünde;

            "...

            Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak Sermaye Piyasası Kurulunca yayımlanan, yukarıda belirtilen (V) Seri/6 Numaralı Aracılık Faaliyetlerinde Belge ve Kayıt Düzeni Hakkında Tebliğin 6 ncı maddesi ile aracı kuruluşlar tarafından düzenlenmesi öngörülen işlem sonuç formları Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmesi zorunlu belgeler kapsamına alınmıştır. Bu formların düzenlenmesine ilişkin olarak aşağıda yer alan hususlara uyulacaktır.

            1- Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca menkul kıymet alım-satımlarına aracılık faaliyetinde bulunan kurumlar, menkul kıymet alım-satım ve aracılık işlemlerini yukarıda belirtilen işlem sonuç formlarını düzenlemek suretiyle belgelendireceklerdir.

            ...

            2- Aracı kurumlar işlem sonuç formlarını, en az iki örnek olarak düzenleyecekler ve bir örneğini müşteriye vereceklerdir. Formun ikiden fazla örnek olarak düzenlenmesi halinde her birinin kaçıncı örnek olduğu belirtilecektir.

            3- Düzenlenecek işlem sonuç formları aşağıda sayılan bilgileri ihtiva edecektir.

            a) Aracı kuruluşun unvanı, vergi dairesi ve vergi numarası, şube kodu,

            b) Alıcı veya satıcının adı-soyadı/unvanı veya aracı kuruluş tarafından verilen müşteri hesap numarası (Aracı kuruluşlar, işlem sonuç formunda kayıtlı hesap numarası sahibi müşteriye ait kimlik bilgilerini talep halinde, Maliye Bakanlığına ve vergi inceleme yetkisine sahi olanlara bildirmek zorundadırlar),

            c) Alım-satıma konu teşkil eden menkul kıymetin nevi, ihraç eden kuruluşun adı, birim fiyatı ve adedi,

            d) Alım-satım talebinin karşılanma şekli (menkul kıymet borsası veya aracı kuruluş portföyü),

            e) İşlem tarihi,

            f) Belgeyi düzenleyen aracı kurum yetkilisinin isim ve imzası,

            g) Birim kodu, seri ve sıra numarası (işlem sonuç formunu düzenleyen her müstakil şube veya birimi tanıtmak üzere verilecek kod numarası ve işlem sonuç formunu düzenleyen her şube veya birim itibariyle her hesap dönemi başından itibaren 1'den başlamak üzere düzenlenme sırasına göre verilecek müteselsil sıra numarası).

            ..."

            açıklamaları yer almaktadır.

            Öte yandan, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 3 üncü maddesinde, Kanunun 37 nci maddesinin birinci fıkrasındaki yatırım hizmet ve faaliyetlerinden (a), (b), (c), (e) ve (f) bentlerinde yer alanları münhasıran olmak üzere Kurul tarafından yetkilendirilen yatırım kuruluşu  "Aracı Kurum" olarak tanımlanmış olup, maddenin (ç) bendinde "Portföy Yöneticiliği"de bu kurumların yatırım hizmet ve faaliyetleri arasında yer almaktadır.

            Buna göre, Sermaye Piyasası Kanunu çerçevesinde yerli veya yabancı gerçek ya da tüzel kişilere ait menkul kıymet yatırım fonlarına ilişkin portföyleri yönetmek üzere portföy yönetim hizmeti sunan şirketinizin bu hizmetleri için fatura ya da işlem sonuç formu yerine "tahsil edilen ücretin hesaplanmasını gösteren form"un düzenlenmesi mümkün bulunmamaktadır.

            Bu itibarla, söz konusu hizmetlerinizin tevsiki için yukarıda sayılan bilgileri ihtiva eden "işlem sonuç formu" düzenlenmesi gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.