Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kıymetli Maden Alım-Satım Belgesi düzenleme zorunluluğunun bulunup bulunmadığı PDF Yazdır e-Posta
02 Ağustos 2013

Başlık

Kıymetli Maden Alım-Satım Belgesi düzenleme zorunluluğunun bulunup bulunmadığı hk.

Tarih

02/08/2013

Sayı

76071283-105-(2013-2)-10

Kapsam

 T.C.

ÇORUM VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

                        

 

 

 

 

Sayı

:

76071283-105-(2013-2)-10

02/08/2013

Konu

:

Kıymetli Maden Alım-Satım Belgesi

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numarasında kayıtlı bulunan şirketinizin kıymetli maden alım-satımı faaliyetinde bulunduğu, kıymetli maden aracı kuruluşu olmadığı Anonim Şirket olarak kıymetli maden ticareti yaptığınızı; 424 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine ile düzenleme zorunluluğu getirilen kıymetli maden alımında "Kıymetli Maden Alım Belgesi", satışında da "Kıymetli Maden Satım Belgesi" düzenleme zorunluluğunuz bulunup bulunmadığı, kullanılacaksa Kıymetli Madenler Aracı Kuruluşu tanımlaması yerine nasıl bir tanımlama kullanılacağı hususunda Defterdarlığımızdan görüş istenilmektedir.

            21/02/2013 tarih ve 28566 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 424 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin "Kıymetli Madenler Aracı Kuruluşlarının Kıymetli Maden Alım/Satımında Belge Düzeni" başlıklı 4 üncü bölümünün 5 inci paragrafında, "Mezkûr hükmün Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karara dayanılarak 21/5/2007 tarihli ve 26528 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Kıymetli Madenler Borsası Aracı Kuruluşlarının Faaliyet Esasları ile Kıymetli Madenler Aracı Kurumlarının Kuruluşu Hakkında Yönetmelik kapsamında İstanbul Altın Borsasında faaliyet göstermek üzere Hazine Müsteşarlığınca kuruluşuna izin verilen, kendi nam ve hesabına, başkası nam ve hesabına, kendi namına başkası hesabına işlem yapan kıymetli maden aracı kurumları ile kıymetli maden üretimi veya ticareti ile iştigal eden anonim şirketlere kıymetli maden alımında "Kıymetli Maden Alım Belgesi", satımında da "Kıymetli Maden Satım Belgesi" düzenleme zorunluluğu getirilmiş ve bu belgelerin Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmesi gereken belgeler kapsamına alınması uygun görülmüştür." denilmektedir.

            Buna göre, 424 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde

            - Kıymetli Madenler Borsası Aracı Kuruluşlarının Faaliyet Esasları ile Kıymetli Madenler Aracı Kurumlarının Kuruluşu Hakkında Yönetmelik kapsamında İstanbul Altın Borsasında faaliyet göstermek üzere Hazine Müsteşarlığınca kuruluşuna izin verilen kıymetli maden aracı kurumları ile

           - İstanbul Altın Borsası üyesi kıymetli maden üretimi veya ticareti ile iştigal eden anonim şirketlere

            kıymetli maden alımında "Kıymetli Maden Alım Belgesi", satışında da "Kıymetli Maden Satım Belgesi" düzenleme zorunluluğu getirilmiştir.

            Bu itibarla, mezkur Yönetmelik kapsamında İstanbul Altın Borsası üyesi olarak kıymetli maden üretimi veya ticareti ile iştigal etmeniz durumunda kıymetli maden alımında "Kıymetli Maden Alım Belgesi", satışında da "Kıymetli Maden Satım Belgesi" düzenleme zorunluluğunuz bulunmaktadır. İstanbul Altın Borsasına üyesi olmamanız durumunda ise söz konusu belgeleri düzenleme zorunluluğunuz olmadığı tabiidir.

            Bilgilerinize rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.