Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İcmal listesinin Ba-Bs bildirim formlarına dahil edilip edilmeyeceği PDF Yazdır e-Posta
08 Ocak 2014

Başlık

İcmal listesinin Ba-Bs bildirim formlarına dahil edilip edilmeyeceği.

Tarih

08/01/2014

Sayı

11395140-220.99[2012/VUK-1-.....]-37

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

11395140-220.99[2012/VUK-1-.....]-37

08/01/2014

Konu

:

İcmal listesinin Ba-Bs bildirim formlarına dahil edilip edilmeyeceği.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, kurumunuzun Türkiye'de ikamet etmeyen yolcuların yurt içinden yapmış oldukları alışverişlerinden kaynaklanan KDV'nin iade olarak alınabilmesi için yetki belgesi aldığı, yetki belgesine istinaden bir ay içinde yapılan iadeler için, icmal düzenleyerek izleyen ayın 10'uncu gününe kadar satıcılara gönderdiğiniz belirtilerek, satıcı firmalara gönderilen icmal'in Ba- Bs bildirim formlarına dahil edilip edilmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 148, 149 ve mükerrer 257'nci maddelerinin Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye dayanılarak, 350 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle, bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)" ile; mal ve hizmet satışlarını ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" ile bildirmeleri yükümlülüğü getirilmiştir.

            Konuyla ilgili olarak yayımlanan 362 ve 381 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile bu yükümlülüğe ilişkin açıklamalar yapılmış olup söz konusu yükümlülüğün 2010 yılı ve müteakip yılların aylık dönemler halinde yerine getirilmesinde uygulanacak usul ve esaslar ile bildirim hadleri 396 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde açıklanmıştır.

            Söz konusu Tebliğe göre, bildirim mecburiyeti bulunan mükelleflerce, belirlenen hadler çerçevesinde yapılan her türlü mal ve/veya hizmet alış ve satışları, bunlara ilişkin belgenin türüne (Fatura, irsaliyeli fatura, serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu, gider pusulası, akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihaz fişi, sigorta komisyon gider belgesi ve yolcu bileti gibi) bakılmaksızın Ba-Bs bildirim formlarına dahil edilecektir.

             Öte yandan, 51 Seri No'lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği gereğince düzenlenen icmalde, Türkiye'de ikamet etmeyen yolculara yapılan iadelere ilişkin bilgiler yer almakta olup, mal ve hizmet alım-satım bilgileri yer almamaktadır.

             Bu hüküm ve açıklamalara göre, Türkiye'de ikamet etmeyen yolculara yapılan teslimler nedeniyle yetki belgesine istinaden düzenleyerek, satıcı firmalara gönderdiğiniz "icmal"in Ba- Bs bildirim formlarına dahil edilmesine gerek bulunmamaktadır.

               Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.