Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi Levhanızı İnternet Üzerinden Aldınız mı? PDF Yazdır e-Posta
29 Mayıs 2015

Image

Gelir Vergisi mükelleflerinden; “ticari kazanç sahipleri”, “zirai kazanç sahipleri  (Gelir Vergisi Kanunu’nun 52. maddesinin altıncı fıkrasında sözü edilen yazıhaneyi açmış olanlar) ile “serbest meslek erbabı” vergi levhası almak mecburiyetindedir.

 

Adi ortaklık, kolektif ve adi komandit şirket şeklindeki işletmelerde her bir ortak için ayrı ayrı vergi levhası alınacak ve yazımızın “Vergi Levhalarının Bulundurulacağı Yerler” kısmında sayılan yerlerde her bir ortak için ayrı ayrı bulundurulacaktır.

Kurumlar Vergisi mükelleflerinden, “Anonim Şirketler”, “Limited Şirketler” ve “Eshamlı Komandit Şirketler” vergi levhası almak mecburiyetindedir.

 

Vergi Levhaları Nasıl Alınacak?

Vergi levhaları gelir vergisi mükellefleri tarafından (kazancı basit usulde tespit edilenler dahil) 1 Nisan'dan itibaren; kurumlar vergisi mükellefleri tarafından ise 1 Mayıs'tan itibaren 31 Mayıs günü sonuna kadar (vergi levhaları, bu yıl 31 Mayıs’ın tatile rastlaması nedeniyle 1 Haziran saat 24.00’e kadar) Internet Vergi Dairesi’nden yazdırılabilecektir. 

Mükellefler vergi levhalarını, bizzat kendileri veya yetki almış olup bağımsız çalışan meslek mensupları aracılığıyla alabileceklerdir.

Bu şekilde alınan vergi levhaları, vergi daireleri veya 3568 Sayılı Kanun’a göre yetki almış meslek mensupları tarafından tasdik edilmeyecektir. 

Meslek mensupları da vergi levhalarının tasdikine dair herhangi bir bildirimde bulunmayacaklardır.

Vergi Levhasının Asılması ve Yayımlanması Zorunlu mudur?

408 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile vergi levhası asma zorunluluğu kaldırılmıştır. 

Vergi levhasının asılma zorunluluğu bulunmamasına karşın isteyen mükellefler kendilerine ait vergi levhalarını işyerlerine asabilir veya web sitelerinde yayımlayabilirler.

Vergi Levhaları Nerelerde Bulundurulacak?

Vergi levhası almak mecburiyetinde olan mükellefler yetkililerce istendiğinde ibraz etmek üzere vergi levhalarını iş yerlerinin;

a) Merkezlerinde

b) Şubelerinde

 

c) Satış mağazalarında

 

ç) Çiftçiler, doğrudan doğruya zirai faaliyetleri ile ilgili alım satım işlerinin tedviri için açtıkları yazıhanelerinde

d) Taşıt işletmeleri ayrıca taşıtlarında (taşıt işletmesi ifadesi, ücret karşılığında yolcu veya eşya taşımacılığını ifade ettiğinden, diğer iş kollarında faaliyet gösteren mükelleflerin taşıtlarında vergi levhası bulundurma mecburiyetleri bulunmamaktadır.)

bulunduracaklardır. İş yerinde birden fazla kat veya reyon olması halinde her kat veya reyon için ayrı birer levha alma ve bulundurma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Bu Tebliğ’e göre birden fazla yerde vergi levhası bulundurmak mecburiyetinde olan mükellefler ile levhalarını başka kurumlara ibraz edecek mükellefler, vergi levhalarını Internet Vergi Dairesi’nden ihtiyaç duydukları adet kadar çıktı olarak alabileceklerdir.

Vergi Levhası Bulundurma Mecburiyetini Yerine Getirmeyenler Hakkında Ceza Uygulanacak mı?

Vergi levhası almak ve bulundurmak mecburiyetinde olan mükelleflerin vergi levhasını bulundurmak mecburiyetinde oldukları yerlerde yapılan denetimlerde, bulundurma mecburiyetine uyulmadığının tespit edilmesi halinde; her bir tespit için Vergi Usul Kanunu’nun 353’üncü maddesinin (4) numaralı bendine istinaden özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Didem Keşmir http://kpmgvergi.com/Blog

 


 

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.