Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Arama ve işletme ruhsatlarının gayrimenkul olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği PDF Yazdır e-Posta
11 Nisan 2014

Başlık

Arama ve işletme ruhsatlarının gayrimenkul olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hk.

Tarih

11/04/2014

Sayı

46464534-045-3

Kapsam

 T.C.

YOZGAT VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

46464534-045-3

11/04/2014

Konu

:

şirketin aktifinde kayıtlı maden ruhsat arama belgesi hk

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, şirketinizin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından almış olduğu arama ve işletme ruhsatlarını kurulacak olan yeni bir yerli-yabancı şirkete 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 5/e maddesine göre ayni varlık olarak koymak istediğinden bahisle arama ve işletme ruhsatlarının gayrimenkul olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususunda görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

            5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde; kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

            Aynı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde, kurumların, en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazlar ve iştirak hisseleri ile aynı süreyle sahip oldukları kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan haklarının satışından doğan kazançların %75'inin fon hesabına alınan kısmının kurum kazancının tespitinde istisna kazancı olarak dikkate alınacağı belirtilmiştir.

            1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin;

            "5.6.2.2.1. Taşınmazlar" başlıklı bölümünde,

            "İstisnaya konu olan taşınmazlar, Türk Medeni Kanununda "Taşınmaz" olarak tanımlanan ve esas niteliği bakımından bir yerden başka bir yere taşınması mümkün olmayan, dolayısıyla yerinde sabit olan mallardır.

            Bunlar Türk Medeni Kanununun 704 üncü maddesinde;

            • Arazi,

            • Tapu siciline ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar,

            • Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler

            olarak sayılmıştır.

            Elden çıkarılacak taşınmazlardan doğacak kazancın, bu istisna uygulamasına konu olabilmesi için taşınmazın Türk Medeni Kanununun 705 inci maddesi gereğince kurum adına tapuya tescil edilmiş olması gerekmektedir. Bu nedenle, ilgili kurum adına tapuya tescili yapılmamış bir binanın satışından doğan kazanca bu istisna uygulanmayacaktır..."

            açıklamalarına yer verilmiştir.

            Yukarıdaki hüküm ve açıklamalara göre, Türk Medeni Kanununda belirtilen taşınmazlar arasında yer almayan maden arama ve işletme ruhsatının bir başka şirkete satışından elde edilen kazancın, Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde belirtilen istisnaya konu edilmesi mümkün olmayıp kurum kazancına dahil edilerek vergilendirilmesi gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.