Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Döner sermaye işletmesinden küçük meblağda ve çok sayıda mal ve hizmet alan kişilere gün sonunda muhtelif müşteriler ibareli tek bir fatura düzenlenip düzenlenemeyeceği PDF Yazdır e-Posta
14 Nisan 2014

Başlık

Döner sermaye işletmesinden küçük meblağda ve çok sayıda mal ve hizmet alan kişilere gün sonunda muhtelif müşteriler ibareli tek bir fatura düzenlenip düzenlenemeyeceği hk.

Tarih

14/04/2014

Sayı

95462982-105[VUK.ÖZLG-2013-58]-111

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

95462982-105[VUK.ÖZLG-2013-58]-111

14/04/2014

Konu

:

Döner sermaye işletmesinden küçük meblağda ve çok sayıda mal ve hizmet alan kişilere gün sonunda muhtelif müşteriler ibareli tek bir fatura düzenlenip düzenlenemeyeceği.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun tetkikinden, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, döner sermaye işletmenizden küçük meblağda ve çok sayıda mal ve hizmet alan kişilere gün sonunda muhtelif müşteriler ibareli tek bir fatura düzenlenmesinin mümkün olup olmadığı hususlarında Başkanlığımızdan görüş talebinde bulunduğunuz anlaşılmıştır.

            Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanunun 229 uncu maddesinde, "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır." hükmü yer almaktadır.

            Öte yandan, Kanunun mükerrer 257 nci maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde; "Maliye Bakanlığı, mükellef ve meslek grupları itibariyle muhasebe usul ve esaslarını tespit etmeye, bu Kanuna göre tutulmakta olan defter ve belgeler ile bunlara ilaveten tutulmasını ve düzenlenmesini uygun gördüğü defter ve belgelerin mahiyet, şekil ve ihtiva etmesi zorunlu bilgileri belirlemeye, bunlarda değişiklik yapmaya; ... yetkilidir." hükmü mevcuttur.

            Buna göre, küçük meblağda ve çok sayıda mal satan mükelleflerin toplu fatura düzenleyebileceklerine ilişkin Vergi Usul Kanununda yapılmış herhangi bir düzenlemenin bulunmaması nedeniyle, gün sonunda "muhtelif müşteriler" ibareli fatura düzenlemeniz mümkün bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.