Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Araç ruhsatlarında kayıtlı sabit jeneratörlü gezici mobil jeneratörlü araçlar ile kiralama yapılması durumunda taşıma irsaliyesi düzenlenip düzenlenmeyeceği PDF Yazdır e-Posta
15 Nisan 2014

 

Başlık

Araç ruhsatlarında kayıtlı sabit jeneratörlü gezici mobil jeneratörlü araçlar ile kiralama yapılması durumunda taşıma irsaliyesi düzenlenip düzenlenmeyeceği hk.

Tarih

15/04/2014

Sayı

11395140-105[229-2012/VUK-1- . . .]--946

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

 

 

Sayı

:

11395140-105[229-2012/VUK-1- . . .]--946

15/04/2014

Konu

:

Taşıma İrsaliyesi

 

         

 

         İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, araç ruhsatlarında kayıtlı sabit jeneratörlü araçlar ile kiralama yaptığınız, bunun yanında gezici mobil jeneratörler ile hizmet verdiğiniz belirtilerek,

            - Aynı gün içinde aynı araçla birkaç firmaya söz konusu hizmeti verdiğinizde her bir firma için ayrı ayrı taşıma irsaliyesi düzenleyip düzenlemeyeceğiniz,

            - Mobil jeneratörü kiralayan firmanın hizmetten farklı adreslerde yararlanması halinde ayrı ayrı taşıma irsaliyesi düzenleyip düzenlemeyeceğiniz,

            - Araç üstüne monte edilmiş sabit jeneratörler için her çıkışta taşıma irsaliyesi düzenleyip düzenlemeyeceğiniz

            hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde; fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmıştır.

          Mezkûr Kanunun 230 uncu maddesinin 5 numaralı bendinde, satılan malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesinin ve taşıtta bulundurulmasının şart olduğu hükme bağlanmış olup, hangi hallerde sevk irsaliyesi düzenleneceğine ilişkin açıklamalar 173 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yapılmıştır.                        

          173 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin C/3 bölümünde de; "Anılan Kanunun 230 uncu maddesine göre satılan malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının sevk irsaliyesi, 240 ıncı maddesine göre de ücret karşılığında eşya taşıyanların ise taşıma irsaliyesi düzenleme mecburiyeti bulunmaktadır." açıklamasına yer verilmiştir.

          213 sayılı Vergi Usul Kanununun 240 ıncı maddesinin (A) fıkrasında ise; "Taşıma irsaliyeleri: Ücret karşılığında eşya nakleden bütün gerçek ve tüzel kişiler naklettikleri eşya için, 209'uncu maddede yazılı bilgilerle, sürücünün ad ve soyadı ve aracın plaka numarasını ihtiva eden ve seri ve sıra numarası dâhilinde teselsül eden irsaliye kullanmak zorundadırlar. Bu irsaliyenin bir nüshası eşyayı taşıttırana, bir nüshası eşyayı taşıyan aracın sürücüsüne veya kaptanına verilir ve bir nüshası da taşımayı yapan nezdinde saklanır. Bu bent hükmü nakliye komisyoncuları ile acenteleri de kapsar." hükmü bulunmaktadır.

           Buna göre; mal sevkıyatı yapan veya yaptıran alıcı veya satıcıların sevk irsaliyesi, ücret karşılığında eşya nakledenlerin ise taşıma irsaliyesi düzenlemeleri gerekmektedir.      

            Yukarıda yapılan açıklamalardan anlaşılacağı üzere,

            - Araç ruhsatlarında kayıtlı sabit jeneratörlü/ gezici mobil jeneratörlü araçlar ile kiralama yapmanız dolayısıyla taşıma irsaliyesi düzenlemeniz gerekmemektedir.

            - Sevk irsaliyesi ticari mal hareketinin izlenmesi için düzenlenen bir belge olup, şirketiniz tarafından gerek sabit gerekse gezici jeneratörlerin nakli esnasında satılan veya satışa sunulan bir mal hareketinden söz edilemeyeceğinden sevk irsaliyesi düzenlemenize gerek bulunmamaktadır.

            - Şirketinizin sabit jeneratörlü araçlarla yapmış olduğu kiralama hizmeti karşılığında hizmet verdiği firma adına hizmetin verildiği tarihten itibaren yedi gün içinde fatura düzenlemesi gerekmektedir.

           Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.