Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yaş sebze meyve yıkama, boylama, derin dondurma ve paketleme işleminde kullanılan IQF sisteminin faydalı ömrü ile amortisman oranı PDF Yazdır e-Posta
15 Nisan 2014

Başlık

Yaş sebze meyve yıkama, boylama, derin dondurma ve paketleme işleminde kullanılan IQF sisteminin faydalı ömrü ile amortisman oranı hk.

Tarih

15/04/2014

Sayı

68554973-105[413-2013/18]-24

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

68554973-105[413-2013/18]-24

15/04/2014

Konu

:

Yaş sebze meyve yıkama, boylama, derin dondurma ve paketleme işleminde kullanılan IQF sisteminin faydalı ömrü ile amortisman oranı hk.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda; .../20.. tarihli fatura ile satın aldığınız yaş sebze meyve yıkama, boylama, derin dondurma ve paketleme hattının işletmenizin aktifine alınarak kullanılmaya başlandığı, sistem hattınızda saplarından temizlenmiş yaş meyve sebzenin yıkanarak eksi 22-40 derecede IQF yöntemi ile bireysel hızlı dondurulup paketlenerek muhafaza altına alındığı, sistemin faydalı ömür ve amortisman oranının mevcut amortisman listesinden tespit edilemediğinden bahisle, tespit edilecek amortisman oranı veya mevcut listedeki amortisman listesi sıra numarasının bildirilmesi talep edilmektedir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 5024 sayılı Kanunla değişen 315 inci maddesine göre mükelleflerin amortismana tabi iktisadi kıymetlerini Maliye Bakanlığının tespit ve ilan edeceği oranlar üzerinden itfa edecekleri ve ilan edilecek oranların tespitinde iktisadi kıymetlerin faydalı ömürlerinin dikkate alınacağı hükme bağlanmıştır.

            Bu hükme istinaden belirlenen oranlar, iktisadi kıymetlerin kullanıldıkları yerler itibariyle 339, 365, 389, 399, 406 ve 418 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile değişik 333 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ekindeki listede gösterilmiş ve uygulamayla ilgili gerekli açıklamalara yer verilmiştir.

            Öte yandan 339 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin "2. Sektörel Ayrım ile 1-6 Bölümleri Arasında Yer Alan Genel Sınıflama Arasındaki İlişki" başlıklı bölümünde "333 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 1-6 bölümleri arasındaki sınıflamalar, tüm mükellefler için ortak hükümler içermekte ve bu iktisadi kıymetler genel olarak tüm sektörlerde ana faaliyete ilişkin aşamaların dışında kullanılan iktisadi kıymetlerden oluşmaktadırlar. Sektörel sınıflamalarda yer alan iktisadi kıymetler ise mükelleflerin faaliyet konuları dikkate alınarak tespit edilen ve bizzat üretim, imalat, hizmet vb. aşamalarda kullanılan iktisadi kıymetlerdir. Böylece, mükellefler öncelikle faaliyette bulundukları sektörü tespit ederek hangi iktisadi kıymetin hangi sınıflamaya dahil olduğunu belirleyeceklerdir. İlgili sektörde ismen belirtilmeyen ancak 1-6 bölümleri arasında yer alan iktisadi kıymetler ise 1-6 bölümünde gösterilmiş olan faydalı ömürleri üzerinden amortismana tabi tutulacaklardır.

            Sektörel sınıflamada ismen belirtilmeyen iktisadi kıymetlerin 1-6 arasındaki sınıflardan herhangi birinde yer alması durumunda öncelikle 1-6 arasında yer alan amortisman oranları üzerinden amortismana tabi tutulmaları gerekmektedir..." açıklaması yer almaktadır.

           Bu itibarla, söz konusu iktisadi kıymetin 339, 365, 389, 399, 406 ve 418 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile değişik 333 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'ne ekli listenin 17.Diğer Gıda ve Benzeri Ürünlerin İmalatı: (11,12,13,14,15,16) numaralı sınıflarda yer almayan yiyecek ve içeceklerin üretiminde kullanılan iktisadi kıymetler bölümü uyarınca 12 yılda %8,33 amortisman oranına göre itfa edilmesi gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.