Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gümüş takı satışı faaliyetinde katma değer vergisinin gider olarak kaydedilip kaydedilemeyeceği ile enflasyon düzeltmesi yapılıp yapılamayacağı PDF Yazdır e-Posta
17 Nisan 2014

Başlık

Gümüş takı satışı faaliyetinde katma değer vergisinin gider olarak kaydedilip kaydedilemeyeceği ile enflasyon düzeltmesi yapılıp yapılamayacağı hk.

Tarih

17/04/2014

Sayı

11395140-105[Mük 298-2012/VUK-1- . . .]-1000

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

11395140-105[Mük 298-2012/VUK-1- . . .]-1000

17/04/2014

Konu

:

Gümüş takı satışı faaliyetinde katma değer vergisinin gider olarak kaydedilip edilemeyeceği ve enflasyon düzeltmesi yapılıp yapılamayacağı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; pazarlarda gümüş takı satışı yaptığınızı, atölyenizin olmadığını, alış faturalarında gümüş bedelinde KDV hesaplanmadığını, ancak gümüş takı işçiliğinde KDV hesaplandığını belirterek, gümüş takı teslimlerinde perakende satış fişinin nasıl düzenleneceği, perakende satış fişinde gümüş takı işçiliği olarak hesaplanan KDV'nin gider kaydedilip kaydedilmeyeceği, enflasyon düzeltmesi yapılıp yapılmayacağı hususlarında Başkanlığımız görüşlerini talep etmektesiniz.

            I- KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun;

            -17/4-g maddesinde, külçe gümüş tesliminin katma değer vergisinden istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

            -23/f maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak, gümüşten mamul veya gümüş ihtiva eden eşyalar ile sikke gümüş teslimlerinde özel matrah şekli uygulanması uygun görülmüştür.

            -28 inci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile katma değer vergisi oranları, (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, listelerde yer almayan diğer vergiye tabi teslim ve hizmetler için % 18 olarak tespit edilmiş olup (I) ve (II) sayılı listelerde gümüş teslimlerine yer verilmemiştir.

            -29/1-a maddesinde, mükelleflerin, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini indirebilecekleri hükmüne yer verilmiştir.

            69 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde gümüş takı satışında katma değer vergisi matrahının, teslim bedelinden külçe gümüş bedeli düşüldükten sonra kalan miktar olacağı; eşyanın bünyesinde yer alan külçe gümüş tutarının, kullanılan gümüşün ayarı göz önünde tutularak tespit edileceği, bu miktarın işlemin yapıldığı gündeki külçe gümüş değeri ile çarpılması sonunda, satış bedelinden indirilecek tutarın belirleneceği açıklanmıştır.

            Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre;

            -Gümüş takı (kolye, bilezik, küpe, yüzük) satışında satış bedelinden külçe gümüş bedeli düşüldükten sonra kalan kısım üzerinden % 18 oranında katma değer vergisi hesaplanması,

            -Ayrıca, gümüş takı alımı sırasında ödediğiniz KDV'nin, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde indirim konusu yapılması

            gerekmektedir.

            II- VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde faturanın, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olduğu hükmedilmiştir.

            Aynı Kanunun 231 inci maddesinin 5 inci fıkrasında ise; faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî yedi gün içinde düzenlenmesi gerektiği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı hüküm altına alınmıştır.

            Mezkûr Kanunun 232 nci maddesinde de; "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler:

            1. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara;

            2. Serbest meslek erbabına;

            3. Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara;

            4. Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere;

            5. Vergiden muaf esnafa.

            Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.

            Yukarıdakiler dışında kalanların, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tesbit edilenlerden ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerden satın aldıkları emtia veya onlara yaptırdıkları iş bedelinin (1.1.2013'den itibaren geçerli olmak üzere) 800.-TL'yi geçmesi veya bedelinin (1.1.2013'den itibaren geçerli olmak üzere) 800.-TL'den az olsa dahi istemeleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir." hükmü yer almaktadır.

            Anılan Kanunun 233 üncü maddesinde; "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin fatura vermek mecburiyetinde olmadıkları satışları ve yaptıkları işlerin bedelleri aşağıdaki vesikalardan herhangi biri ile tevsik olunur.

            1. Perakende satış fişleri;

            2. Makineli kasaların kayıt ruloları;

            3. Giriş ve yolcu taşıma biletleri.

            Perakende satış fişi; makineli kasaların kayıt ruloları ve biletlerde, işletme veya mükellefin adı, düzenlenme tarihi ve alınan paranın miktarı gösterilir.

            Perakende satış fişi ile giriş ve yolcu taşıma biletleri seri ve sıra numarası dahilinde teselsül ettirilir. Bu fiş ve biletler kopyalı iki nüsha olarak tanzim edilir ve bir nüshası müşteriye verilir. Makineli kasa kullanıp da müşteriye fiş (makineli kasanın önceki fıkrada belirtilen malumatı ihtiva eden fişi) verilmemesi halinde, perakende satış fişi tanzimi ve müşteriye verilmesi mecburidir." hükmü yer almaktadır.

            Adı geçen Kanunun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrasının (1) numaralı bendinde, kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin fiyat endeksindeki artışın, içinde bulunulan dönem dahil son üç hesap döneminde % 100'den ve içinde bulunulan hesap döneminde % 10'dan fazla olması halinde mali tablolarını enflasyon düzeltmesine tabi tutacakları hükmü yer almakta olup, 5228 sayılı Kanunla eklenen (9) numaralı bent ile de, "Münhasıran sürekli olarak işlenmiş; altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden mükellefler bu fıkranın (1) numaralı bendinde yer alan şartlara bakılmaksızın enflasyon düzeltmesi yaparlar." hükmü getirilmiştir.

            Konuya ilişkin yayımlanan 348 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde; "... münhasıran sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden ve kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin, enflasyon düzeltme şartlarının (fiyat endeksindeki artışın, içinde bulunulan dönem dahil son üç hesap döneminde %100'den ve içinde bulunulan hesap döneminde%10' dan fazla olması) oluşup oluşmadığına bakılmaksızın, 2005 ve müteakip yıllarda her geçici vergi dönemi ve hesap dönemi sonu itibarıyla enflasyon düzeltmesi yapmaları zorunludur." denilmektedir.

            Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre;

            -Gümüş takı (kolye, bilezik, küpe, yüzük) satışı faaliyetinizde, 800.- TL'nin altında kalan emtia teslimlerinizi yukarıda sayılan perakende satış vesikalarından herhangi biri ile tevsik etmeniz, bu tutarı aşan satışlarınızda ise fatura düzenlemeniz gerekmekte olup, 800.- TL'nin altında kalan satışlarınızda müşterilerinizin fatura istemesi halinde fatura düzenleme zorunluluğunuz bulunmaktadır.

            -Vergi Usul Kanununun mükerrer 298/A-1 maddesindeki şartların oluşması halinde kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin (şartlar oluşmasa da münhasıran sürekli olarak işlenmiş; altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden ve kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin) enflasyon düzeltmesi yapmaları zorunlu olup, gümüş takı alım-satımı faaliyetinizde işletme hesabı esasına göre defter tuttuğunuzdan dolayı enflasyon düzeltmesi yapma zorunluluğunuz bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.