Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şehiriçi yolcu taşımacılığında kullanılan bilet ve kartlara dolum yapılmasında belge düzeni ve katma değer vergisi PDF Yazdır e-Posta
17 Nisan 2014

Başlık

Şehiriçi yolcu taşımacılığında kullanılan bilet ve kartlara dolum yapılmasında belge düzeni ve katma değer vergisi hk.

Tarih

17/04/2014

Sayı

11395140-105[229-2012/VUK-1- . . .]--995

Kapsam

 

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

11395140-105[229-2012/VUK-1- . . .]--995

17/04/2014

Konu

:

... Genel Müdürlüğü adına ... ve ... Kart dolumu yapılmasında belge düzeni ve katma değer vergisi.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; kuruyemiş ticareti ile iştigal ettiğinizi, ... Genel Müdürlüğü adına komisyon karşılığında ... ve ... Kart dolumu yapmak suretiyle gelir elde ettiğinizi belirterek, elde ettiğiniz komisyonun belgelendirilmesi ile kart dolumu yapmak suretiyle tahsil edilen tutarın KDV beyannamesinde nasıl gösterileceği hususlarında görüş talep etmektesiniz.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinin (f) bendi hükmünün Bakanlığımıza vermiş olduğu yetkiye dayanılarak yayımlanan 81 Seri No. lu KDV Genel Tebliğinin (5.) Bölümü ile belediyeler tarafından yapılan şehiriçi yolcu taşımacılığında kullanılan biletlerin ve kartların bayiler tarafından satışında özel matrah şekline göre vergileme yapılması uygun görülmüş, uygulama usul ve esasları aynı Tebliğde açıklanmıştır.

            Bu çerçevede, belediyeler veya bağlı işletmeleri tarafından şehiriçi yolcu taşımacılığında (metro dahil) kullanılan bilet ve kartların, bu işletmeler dışındaki bayiler tarafından yolculara satışında KDV, bayi karı da dahil (% 1,5 komisyon geliri) satış bedeli üzerinden iç yüzde oranına göre hesaplanarak belediyelere bağlı işletmelerce beyan edilecektir.

            Buna göre, özel matrah şekline tabi ... ve ... Kart dolum ve satışında bayi karını da ihtiva eden bedel üzerinden hesaplanan KDV belediyeler veya bağlı işletmeleri tarafından beyan edildiğinden, kuruyemiş ticareti ile ilgili faaliyetinize yönelik vereceğiniz beyannamede ... ve ... Kart dolum ve satış bedelleri matraha eklenmeyecek, bu bedel e-Beyannamenin Sonuç Hesaplarına (özel matrah şekline tabi işlemlerde matraha dahil olmayan bedel) dahil edilecektir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde faturanın, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari bir vesika olduğu hüküm altına alınmış, 231/5 maddesinde de faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılacağı hükme bağlanmıştır.

            Aynı Kanunun 232 inci maddesinde ise, birinci ve ikinci sınıf tüccarlarla kazancı basit usulde tespit edilenler ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin; sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve satın aldıkları emtia ve hizmetler için de fatura istemek ve almak mecburiyetinde oldukları hükme bağlanmıştır.

            Bu itibarla, ... Genel Müdürlüğünde aldığınız komisyon için yedi gün içinde fatura düzenlemeniz gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.