Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Çift yakıtlı motorun tek yakıtlı motora dönüştürülmesi durumunda amortisman uygulaması PDF Yazdır e-Posta
18 Nisan 2014

Başlık

Çift yakıtlı motorun tek yakıtlı motora dönüştürülmesi durumunda amortisman uygulaması hk.

Tarih

18/04/2014

Sayı

53445970-105[313-2014/27-45]-39

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MANİSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

53445970-105[313-2014/27-45]-39

18/04/2014

Konu

:

Aktife kayıtlı çift yakıtlı motor üzerinde yapılan değişiklikler ile tek yakıtlı motor haline getirilmesi nedeniyle ayrılacak amortisman oran ve süresi.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuzu belirterek, 20.. takvim yılında aktifleştirilen ... (Çift Yakıt Motor) (...) ve yardımcı sistemleri ile % 99 doğalgaz ve % 1 motorin yakıtlı, ayrıca %100 fuel oil No:6 yakıt şekliyle çalışabilen motorlara 20.. yılı içerisinde ... TL tutarında yapılan yeni teknolojik bir yatırım ile mevcut motorların üzerindeki tüm teknik ekipmanların değiştirildiği, değişiklik sonucunda motorların başka bir yakıta gerek duymadan sadece doğalgaz ile çalışabilen duruma getirildiği, motorin tüketimi kaldırılarak doğalgaz tüketiminin de azaltılmasının sağlandığı ve bunun sonucunda da üretim maliyetlerinin düşürüldüğü, motorların yenilenerek verimliliğin arttırıldığı, modifiye edilerek ekonomik ömürlerinin uzatıldığı belirtilerek, sabit kıymetlerin ekonomik ömürleri 15 yıl olarak belirlendiğinden 20.. yılında ilk defa aktifleştirilen kıymetlerin 20.. yılı içerisinde yapılan yatırımın geriye kalan 7 yıllık amortisman süresi içerisinde mi yoksa sabit kıymetlerden bağımsız olarak 20.. yılında aktifleştirerek sabit kıymetlerin ekonomik ömrü olan 15 yıllık sürede mi amortisman ayırmak suretiyle itfa edilmesi gerektiği konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun;

            -262 nci maddesinde, maliyet bedelinin iktisadi bir kıymetin iktisap edilmesi veyahut değerinin artırılması münasebetiyle yapılan ödemelerle bunlara müteferri bilumum giderlerin toplamını ifade ettiği,

            -273 üncü maddesinde, demirbaş eşyanın maliyet bedeli ile değerleneceği,

            -313 üncü maddesinde, işletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle 269 uncu madde gereğince gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edavat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin bu Kanun hükümlerine göre yok edilmesi amortisman mevzuunu teşkil edeceği,

            -315 inci maddesinde, mükelleflerin amortismana tâbi iktisadî kıymetlerini Maliye Bakanlığının tespit ve ilân edeceği oranlar üzerinden itfa edecekleri ve ilân edilecek oranların tespitinde iktisadî kıymetlerin faydalı ömürlerinin dikkate alınacağı,

            hükümleri yer almaktadır.

            Anılan Kanunun 315 inci maddesinin Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden amortismana tabi iktisadi kıymetler için uygulanacak "Faydalı Ömür ve Amortisman Oranları" tespit edilmiş ve bu oranlar ile faydalı ömürler 333, 339, 365, 389, 399, 406 ve 418 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile açıklanmıştır.

            Aktifte bulunan iktisadi kıymetin ilk iktisabı sırasında bulunmayan özelliklerin kazandırılması veya ilk iktisap sırasında bulunan özelliklerin geliştirilmesi için yapılan giderler değer artıran giderler olarak sayılmakta ve maliyete eklenen bu giderlerin amortisman süreleri de iktisadi kıymetin kalan ömrüne göre belirlenmektedir.

            Buna göre, şirketiniz aktifine kayıtlı çift yakıtlı motor üzerindeki teknik ekipmanların değiştirilerek tek yakıtlı motor haline getirilmek suretiyle yenilenmesi için yapılan giderlerin iktisadi kıymetin değerini artıran giderler kapsamında değerlendirilmesi ve iktisadi kıymetin kalan ömrüne göre amortismana tabi tutulması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.