Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşletmenin aktifine kayıtlı taşıtın mahkeme kararına göre bilançodan çıkarılması PDF Yazdır e-Posta
18 Nisan 2014

Başlık

İşletmenin aktifine kayıtlı taşıtın mahkeme kararına göre bilançodan çıkarılması hk.

Tarih

18/04/2014

Sayı

27575268-105[161-2013-143]]-433

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

27575268-105[161-2013-143]]-433

18/04/2014

Konu

:

Mahkeme kararına göre işletmenin aktifine kayıtlı taşıtın bilançodan çıkarılması hk.

 

         

 

            İlgi özelge talep formunuzda; ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi numaralı mükellefi olduğunuz, ... tarihinde satın aldığınız iş makinesinin daha önceki sahipleri arasında devam eden mülkiyetin tespiti davasında el konulan iş makinesi ile ilgili olarak ... Asliye Hukuk Mahkemesinin ... tarihli kararında davanın reddine ve dolayısıyla aracın mülkiyetinin ... ait olduğuna karar verdiği belirtilerek, söz konusu aracın işletmenizin aktifinden ne şekilde çıkarılacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmiştir.

            Bilindiği üzere; Trafikte kaydı olmayan özel veya tüzel kişilere ait iş makineleri 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile 18.07.1997 tarih ve 23053 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmelik hükümlerine tabiidir.

            Söz konusu Yönetmelik hükümlerine göre;

            -Özel veya tüzel kişilere ait olanlardan, tarım kesiminde kullanılanların dışında kalan ve sanayi, bayındırlık ve diğer kesimlerde kullanılan iş makinelerinin tescilleri, üyesi oldukları ticaret, sanayi ve ticaret ve sanayi odalarınca yapıldığı,

            -Araç sahibinin bir dilekçe ile ilgili kuruluşa müracaatı üzerine tescil defterine işlendiği ve Maliye Bakanlığınca bastırılan tescil belgesinin tanzim edilerek verildiği, iş makinelerinin herhangi bir nedenle el değiştirmesi halinde, iş makineleri tescil defterine sahip değişikliği işlenerek ve yeni sahibi adına tescili yapılarak, tescil belgesinin verileceği, ancak aracın tescil plaka numarasının değiştirilmeyeceği,

            Açıklanmıştır.

            Diğer taraftan; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun "İspat edici kağıtlar" başlıklı 227 nci maddesinde; "Bu kanunda aksine hüküm bulunmadıkça bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir." hükmü yer almış olup, söz konusu kayıtların ise aynı Kanunun 229 uncu ve müteakip maddelerinde yer alan belgelerden herhangi biri ile tevsik edilmesi gerekmektedir.

            Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre; söz konusu aracın daha önceki sahiplerinin mülkiyet tespiti hususunda açtığı dava sonucunda verilen mahkeme kararı ile ilişkilendirilerek, araç üzerindeki tasarruf hakkınızı yitirdiğiniz ilk el konulma tarihi itibariyle işletmenin aktifinden çıkarılması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.