Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Oyun salonlarında jeton yerine verilen kartlar için alınan depozito ve iade edilen depozito ile ilgili belge düzeni PDF Yazdır e-Posta
02 Haziran 2014

Başlık

Oyun salonlarında jeton yerine verilen kartlar için alınan depozito ve iade edilen depozito ile ilgili belge düzeni hk.

Tarih

02/06/2014

Sayı

11395140-105[229-2012/VUK-1- . . .]--1545

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

11395140-105[229-2012/VUK-1- . . .]--1545

02/06/2014

Konu

:

Oyun salonlarında jeton yerine verilen kartlar için alınan depozito ve iade edilen depozito ile ilgili belge düzeni

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; çocuk oyun salonları işletmeciliğinde kullandığınız kartlar için ... TL tutarında depozito tahsil ettiğiniz ve kartlar geri verildiğinde tahsil edilen depozito tutarlarını iade ettiğiniz belirtilerek, müşterilerinizden tahsil ederek sonrasında iade ettiğiniz depozito tutarları için düzenlenmesi gereken belgeler hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde; fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmıştır.

            Aynı Kanunun 231 inci maddesinin 5 numaralı bendinde; faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmemiş olan faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı hüküm altına alınmıştır.

            Mezkur Kanunun 232 nci maddesinde de; "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler:

            1. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara,

            2. Serbest meslek erbabına,

            3. Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara,

            4. Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere,

            5. Vergiden muaf esnafa

            Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler... " hükmü yer almaktadır.

            Söz konusu 232 nci maddede sayılanlar dışında kalanların, tüccarlardan satın aldıkları emtia veya onlara yaptırdıkları iş bedelinin 2013 takvim yılı için 800 TL yi geçmesi veya 800 TL den az olsa dahi istemeleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir.

            Bahsi geçen olayda, Kurumunuz tarafından nihai tüketicilere parasal değer yüklemek için ... TL karşılığında kart verilip, verilen kart geri getirildiğinde alınan ... TL nin iade edildiği anlaşılmaktadır. Bu durumda mülkiyeti Kurumunuza ait olan kartların vermiş olduğunuz hizmetin ifası süresince kullanılması nedeniyle kartın müşteriye verilmesi ve iadesi aşamasında Vergi Usul Kanununda sayılan belgelerden birinin düzenlenmesi gerekmemektedir.

            Öte yandan, kartın iade edilmemesi suretiyle bedelin tarafınızda kaldığı durumlarda gelir yazılacak bu tutarlar için gün sonunda "muhtelif müşteriler" ibareli fatura düzenlemeniz mümkündür.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.