Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca desteklenen projeler kapsamında teslim alınan makine donanımın, hangi bedel üzerinden ve hangi tarihte kayıtlara geçirileceği ve amortismanı PDF Yazdır e-Posta
26 Aralık 2014

Başlık

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca desteklenen projeler kapsamında teslim alınan makine donanımın, hangi bedel üzerinden ve hangi tarihte kayıtlara geçirileceği ve amortismanı hk.

Tarih

26/12/2014

Sayı

27575268-105[313-2013-110]-1316

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

27575268-105[313-2013-110]-1316

26/12/2014

Konu

:

 

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden; " ... " başlıklı projenin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca STB Sanayi Tezleri (SAN-TEZ) Projelerinin Desteklenme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik çerçevesinde desteklendiği, söz konusu projenin proje ortağının şirketiniz, proje yürütücüsünün ... olduğu, projenin ... Üniversitesinde yürütüldüğü, proje bütçesinin %75'inin Bakanlık tarafından, %25'inin şirketinizce karşılandığı, proje kapsamında temin edilen makine ve her türlü donanıma ilişkin fatura ve benzeri belgelerin Bakanlık adına düzenlendiği, proje sonuçlandırma tutanağı ile de proje kapsamında alınan makine ve donanımın şirketinize bırakıldığından bahisle anılan projenin ... tarihinde sonuçlandığının ilgili Bakanlığın ... tarih ve ... sayılı yazıları (eki ... tarihli tutanak) ile firmanıza bildirildiği belirtilerek, proje kapsamında teslim alınan makine-donanımın hangi bedel üzerinden ve hangi tarihte kayıtlara intikal ettirileceği hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun;

            262 nci maddesinde "Maliyet bedeli, iktisadi bir kıymetin iktisap edilmesi veyahut değerinin artırılması münasebetiyle yapılan ödemelerle bunlara müteferri bilumum giderlerin toplamını ifade eder."

            269 uncu maddesinde  "İktisadi işletmelere dahil bilumum gayrimenkuller maliyet bedelleri ile değerlenir.

            Bu kanuna göre, aşağıdaki yazılı kıymetler gayrimenkuller gibi değerlenir:

            1. Gayrimenkullerin mütemmim cüzüleri ve teferruatı;

            2. Tesisat ve makinalar;

            3. Gemiler ve diğer taşıtlar;

            4. Gayrimaddi haklar."

            313 üncü maddesinde "İşletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle 269'uncu madde gereğince gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edavat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin bu Kanun hükümlerine göre yok edilmesi amortisman mevzuunu teşkil eder."

            315 inci maddesinde "Mükellefler amortismana tâbi iktisadî kıymetlerini Maliye Bakanlığının tespit ve ilân edeceği oranlar üzerinden itfa ederler. İlân edilecek oranların tespitinde iktisadî kıymetlerin faydalı ömürleri dikkate alınır."

            hükümleri yer almaktadır.

            Diğer taraftan, mezkûr Kanunun 315 inci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden amortismana tabi iktisadi kıymetler için uygulanacak "Faydalı Ömür ve Amortisman Oranları" tespit edilmiş ve bu oranlar 339, 365, 389, 399, 406 ve 418 sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile değişik 333 sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği eki listede açıklanmıştır.

            Buna göre, söz konusu iktisadi kıymetlerin, projenin sonuçlandığının ilgili Bakanlıkça firmanıza bildirildiği tarih itibariyle ve tarafınıza hibe edilen tutarın mahsup edilmesi suretiyle hesaplanacak bedeli üzerinden aktife kaydedilmesi,  ilgili Tebliğlerde tespit edilen faydalı ömür sürelerine göre de amortismana tabi tutulması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.