Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kurumlar Vergisi mükellefinin zirai ürün satışında müteselsil sorumlukuk kapsamında tevkifat yapılıp yapılmayacağı PDF Yazdır e-Posta
24 Aralık 2014

Başlık

Kurumlar Vergisi mükellefinin zirai ürün satışında müteselsil sorumlukuk kapsamında tevkifat yapılıp yapılmayacağı hk.

Tarih

24/12/2014

Sayı

13649056-120[94-2014/ÖZE-10]-119

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

SAMSUN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

13649056-120[94-2014/ÖZE-10]-119

24/12/2014

Konu

:

Kurumlar Vergisi mükellefinin zirai ürün satışında müteselsil sorumlukuk kapsamında tevkifat yapılıp yapılmayacağı hk.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuzu, şirketiniz aktifinde yer alan ... gemisiyle Akdeniz'de orkinos balığı avladığınızı ve bu balıkları canlı olarak ihracatçı şirketlere sattığınızı belirterek, şirketinizce yakalanıp satılan bu balıklar için tarafınıza yapılan ödemeler üzerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Vergi Tevkifatı" başlıklı 94 üncü maddesinde, kimlerin tevkifat yapmaya mecbur oldukları ve hangi ödemelerden tevkifat yapılacağı sayılmış olup, anılan maddenin 11 numaralı bendine göre de çiftçilerden satın alınan zirai mahsuller ve hizmetler için yapılan ödemelerden;

            a) Hayvanlar ve bunların mahsulleri ile kara ve su avcılığı mahsulleri için,

            i) Ticaret borsalarında tescil ettirilerek satın alınanlar için  % 1,

            ii) (i) alt bendi dışında kalanlar için % 2,

            oranında gelir vergisi tevkifatı yapılması öngörülmüştür.

            Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 11 nci maddesi, tevkif yoluyla ödenen vergilerde müteselsil sorumluluk esasını getirmiştir. Söz konusu maddede, mal alım satımı dolayısıyla vergi kesintisi yapmak ve vergi dairelerine yatırmak zorunda olanların, bu kişilerle birlikte verginin ödenmemesinden, alım satıma taraf olanların tümünün müteselsilen sorumlu olacakları belirtilmiştir.

            Bu yetkiye istinaden 15/09/1990 tarih ve 20636 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 164 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin 5 numaralı bölümünde, "Zirai ürün ihraç eden ihracatçılar; gerek çiftçi, gerekse çiftçi dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan (destekleme alımı yapan kamu kurum ve kuruluşları ile zirai ürün alımında bulunan kamu kurum ve kuruluşlardan satın alınanlar ile borsada tescil ettirilerek satın alınanlar hariç) satın aldıkları zirai ürünler için işlenmiş olanlar dahil olmak üzere gelir vergisi tevkifatı yapmak zorundadırlar."

            açıklamaları yer almaktadır.

            Yukarıda yer alan hüküm ve yapılan açıklamalar çerçevesinde, şirketiniz tarafından, ihracatçı şirketlere satılan zirai ürünler (balık) dolayısıyla şirketinize yapılacak ödemeler üzerinden, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 94 üncü maddesinin (11) numaralı bendi uyarınca gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

           Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.