Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
A.Ş.ye ait hisselerin yine ortağı olunan A.Ş.ye satılması halinde vergilendirme PDF Yazdır e-Posta
14 Temmuz 2014

Başlık

A.Ş.ye ait hisselerin yine ortağı olunan A.Ş.ye satılması halinde vergilendirme hk.

Tarih

14/07/2014

Sayı

96620903-120[mük.80-14/2]-74

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

96620903-120[mük.80-14/2]-74

14/07/2014

Konu

:

A.Ş.ye ait hisselerin yine ortağı olunan A.Ş.ye satılması halinde vergilendirme

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ..... İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin ortağı olduğunuz, hisselerinizi yine ortağı bulunduğunuz ........ A.Ş.'ye satmak istediğiniz ve söz konusu hisseler için şirket yönetim kurulu tarafından çıkarılan geçici ilmühaberlerin tarafınızdan teslim alındığı belirtilerek..... İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. ortaklarının sermaye paylarını temsil eden ve 2 yıldan daha uzun süre önce basımı gerçekleştirilen geçici ilmühaberlerin elden çıkarılması dolayısıyla elde edilen kazancın değer artışı kazancı olarak vergilendirilip vergilendirilmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Değer Artışı Kazançları" başlıklı mükerrer 80 inci maddesinde; "Aşağıda yazılı mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazançlarıdır.

            1. İvazsız olarak iktisap edilenler ile tam mükellef kurumlara ait olan ve iki yıldan fazla süreyle elde tutulan hisse senetleri hariç, menkul kıymetlerin veya diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar.

            ...

            Bu maddede geçen "elden çıkarma" deyimi, yukarıda yazılı mal ve hakların satılması, bir ivaz karşılığında devir ve temliki, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, devletleştirilmesi, ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasını ifade eder." hükmü yer almaktadır.

            Ayrıca, 232 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin "5. Geçici İlmühaberler" başlıklı bölümünde; "Bilindiği üzere geçici ilmühaberler anonim şirketler tarafından hisse senetlerinin yerini tutmak amacıyla çıkartılan menkul kıymetlerdir. Sahiplerine genel kurul toplantılarına katılmak, oy kullanmak, kar payı almak gibi pay sahipliği haklarını kazandıran ilmühaberler, ilgili anonim şirketçe hisse senetleri düzenlenip ortaklara teslim edildiği anda geçerliliğini kaybetmektedir. Dolayısıyla ilmühaberlerin elden çıkarılmasından doğan kazançların vergilendirilmesinde, Gelir Vergisi Kanununun hisse senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançların vergilendirilmesine ilişkin hükümlerinin uygulanması gerekmektedir.

            ...

            Ayrıca, ilmühaberlerin hisse senetleri ile değiştirilmesi dolayısıyla alınan hisse senetlerinin iktisap tarihi olarak İlmühaberlerin elde edildiği tarih dikkate alınacaktır." açıklamalarına yer verilmiştir.

            Bu çerçevede, ortağı olduğunuz ....... İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin hisse senedi yerine geçen nama yazılı geçici ilmuhaberlerinin iktisap tarihinden itibaren iki yıldan fazla süreyle elde tutulduktan sonra satılması durumunda elde edeceğiniz kazancın değer artışı kazancı olarak değerlendirilmesi ve vergiye tabi tutulması mümkün bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.