Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Zorunluluk nedeniyle farklı şehirde oturan eşin ödediği kira giderinin indirim konusu yapılıp yapılmayacağı PDF Yazdır e-Posta
30 Mayıs 2014

 

Başlık

Zorunluluk nedeniyle farklı şehirde oturan eşin ödediği kira giderinin indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hk.

Tarih

30/05/2014

Sayı

38418978-120[74-14/3]-547

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

38418978-120[74-14/3]-547

30/05/2014

Konu

:

Zorunluluk nedeniyle farklı şehirde oturan eşin ödediği kira giderinin indirim konusu yapılıp yapılmayacağı

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Hava Kuvvetleri Komutanlığında görev yaptığınızı, İzmir'de çalışmakta iken eşinizin özel şirkette çalışması ve İstanbul'da ikamet etmesi nedeniyle İstanbul'a tayin talebinde bulunduğunuzu ancak talebinizin kabul edilmeyerek Ankara'ya tayin edildiğinizi, burada lojmanda ikamet ettiğinizi, ancak eşinizin de İstanbul'da kiracı olduğunu belirterek, lojman kirasının yanında eşinizin ödediği kira bedellerinin de vereceğiniz beyannamede gider olarak gösterip gösteremeyeceğiniz hususunda Başkanlığımızdan özelge talebinde bulunmaktasınız.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 70'inci maddesinin birinci fıkrasında; "Aşağıda yazılı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratlar gayrimenkul sermaye iradıdır." hükmü yer almaktadır.

Mezkûr Kanun'un 74'üncü maddesinde; "Safi iradın bulunması için, 21'inci maddeye göre istisna edilen gayrisafi hâsılata isabet edenler hariç olmak üzere gayrisafi hâsılattan aşağıda yazılı giderler indirilir:

...

10. Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konutun kira bedeli (Kira indirimi gayri safi hâsılattan bu maddenin 1 ila 9 ve 11 numaralı bentlerinden yazılı giderler düşüldükten sonra, kalan miktar üzerinden yapılır; kiranın indirilemeyen kısmı 88'inci maddenin 3'üncü fıkrasının uygulanmasında gider fazlalığı sayılmaz);" hükmü yer almaktadır. Aynı maddenin üçüncü fıkrasında ise, "Mükellefler (hakları kiraya verenler hariç) diledikleri takdirde yukarıda yazılı giderlere karşılık olmak üzere hâsılatlarından % 25'ini götürü olarak indirebilir. Götürü gider usulünü kabul edenler iki yıl geçmedikçe bu usulden dönemezler." hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükümlere göre, sahip olduğunuz konutu kiraya vermeniz sonucu elde ettiğiniz kira gelirinizin beyanında, gerçek gider usulünü seçmeniz halinde istisnaya isabet eden kısım hariç olmak üzere ikamet ettiğiniz lojman için ödediğiniz kira bedelini gider olarak indirim konusu yapmanız mümkün bulunmaktadır.

Ancak, her ne kadar zorunluluktan kaynaklanmış olsa da eşinizin ikameti için ödenen kira tutarlarının kira gelirinizin beyanında indirime konu edilmesi söz konusu olmayacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.