Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ücretsiz olarak yapılan şoförlük işinin vergilendirilmesi PDF Yazdır e-Posta
11 Nisan 2014

Başlık

Ücretsiz olarak yapılan şoförlük işinin vergilendirilmesi

Tarih

11/04/2014

Sayı

96620903-120[64/2013]-39

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

96620903-120[64/2013]-39

11/04/2014

Konu

:

Ücretsiz olarak yapılan şoförlük işinin vergilendirilmesi

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda; birlikte ikamet ettiğiniz oğlunuz ... adına kayıtlı olan ... plakalı araç ile oğlunuzun rahatsızlığında veya işe çıkamadığı zamanlarda ücret almadan çalışmanız durumunda, diğer ücretli olarak vergilendirilip vergilendirilmeyeceğiniz hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesinde "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

            Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez." hükmü yer almaktadır.

            Aynı Kanunun "Basit usulde ticari kazancın tespiti" başlıklı  46 ncı maddesinde, 47 ve 48 inci maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançlarının basit usulde tespit olunacağı hükme bağlanmış olup, anılan maddelerde basit usule tabi olmanın genel ve özel şartları açıklanmıştır.

            Aynı Kanunun 47 nci maddesinin (1) numaralı bendinde; "Kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak (işinde yardımcı işçi veçırak kullanmak, seyahat, hastalık, ihtiyarlık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak bilfiil işinin başında bulunmamak bu şartı bozmaz. Ölüm halinde iş sahibinin dul eşi veya küçük çocukları namına işe devam olunduğu takdirde, bunların bilfiil işin başında bulunup bulunmamalarına bakılmaz.)" hükmüne yer verilmiştir.

            Diğer taraftan, aynı Kanunun 64 üncü maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi uyarınca, kazançları basit usulde tespit edilen ticaret erbabı yanında çalışan hizmet erbabının ücretlerinin diğer ücret kapsamında değerlendirileceği hüküm altına alınmıştır.

            Konu ile ilgili olarak VEDOP kayıtlarının ve 20.09.2013 tarihli yoklama fişinin incelenmesinden; oğlunuz ...'ın basit usulde ticari kazanç mükellefi olduğu, oğlunuza ait söz konusu araçta ayda ortalama 4 veya 5 defa çalıştığınız ve karşılığında herhangi bir ücret almadığınız anlaşılmıştır.

            Buna göre, basit usulde ticari kazanç mükellefi olan oğlunuzun rahatsızlığında veya işe çıkamadığı zamanlarda çalışmanız durumunda, oğlunuzdan nakden veya hesaben herhangi bir aylık veya ücret  alınmaması veya adınıza Sosyal Güvenlik Kurumuna herhangi bir sigorta primi ödemesininde bulunulmaması kaydıyla, diğer ücretli olarak vergilendirilmenize gerek bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.