Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Danışmanlık hizmeti ile birlikte seminer ve toplantı organizasyonları düzenleme ve bu işle ilgili tesisat, ekipman ve makine temin etme faaliyetlerinin bir arada yapılması durumunda elde edilen kazancın niteliği PDF Yazdır e-Posta
10 Nisan 2014

Başlık

Danışmanlık hizmeti ile birlikte seminer ve toplantı organizasyonları düzenleme ve bu işle ilgili tesisat, ekipman ve makine temin etme faaliyetlerinin bir arada yapılması durumunda elde edilen kazancın niteliği hk.

Tarih

10/04/2014

Sayı

73903997-120[ 65-2013/1]-2765

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ESKİŞEHİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

73903997-120[ 65-2013/1]-2765

10/04/2014

Konu

:

Mükellefiyet Tesisi

 

         

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, 08/03/2013 tarihi itibarıyla gerçek, tüzel ve kamu işletmelerine İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa istinaden işyerlerinin kanuna uygun hale getirilmesi, kalite yönetimi ve insan kaynakları yönetimi sistemlerinin kurulması konularında danışmanlık ve işçilik hizmeti faaliyetine başladığınız, söz konusu faaliyetinize ilişkin olarak gerektiğinde seminer ve toplantı organizasyonlarının düzenlenmesi ve bu işler ile ilgili tesisat, ekipman ve makinelerin temin edilmesi faaliyetinin de gerçekleştirileceği belirtilerek bu faaliyetlerinizin ticari kazanç hükümlerine göre mi yoksa serbest meslek kazancı hükümlerine göre mi vergilendirileceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 37 nci maddesinde, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtilmiş, nelerin ticari kazanç sayılacağı ise 7 bend halinde sayılmıştır.

            Ticari faaliyet, bir tür emek-sermaye organizasyonuna dayanmakta olup, kazanç sağlama niyet ve kastının bulunup bulunmaması, böyle bir organizasyon tarafından icra edilen faaliyetin ticari faaliyet olma niteliğine etki etmemektedir. Ancak, bir faaliyetin ticari faaliyet sayılabilmesi için, kazanç sağlama niyet ve kastı gerekmemekle birlikte, faaliyeti icra eden organizasyonun bütün unsurları ile birlikte değerlendirildiğinde kazanç sağlama potansiyeline sahip olması gerektiği ortaya çıkmaktadır.

            Aynı Kanunun, "Serbest Meslek Kazancının Tarifi" başlıklı 65 inci maddesinde; "Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

            Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır." hükmüne, 66 ncı maddesinin birinci fıkrasında ise "Serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenler, serbest meslek erbabıdır. Serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten başka bir iş veya görev ile devamlı olarak uğraşılması bu vasfı değiştirmez." hükmüne yer verilmiştir.

            Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre; gerçek, tüzel ve kamu işletmelerine İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa istinaden işyerlerinin kanuna uygun hale getirilmesi, kalite yönetimi ve insan kaynakları yönetimi sistemlerinin kurulması konularında danışmanlık ve işçilik hizmetleri yanında gerektiğinde seminer ve toplantı organizasyonlarının düzenlenmesi ile bu işler ile ilgili tesisat, ekipman ve makinelerin temin edilmesi faaliyetlerinizin ticari bir organizasyon yapısı içinde yapıldığı kabul edilerek, bu faaliyetleriniz nedeniyle elde edilecek kazancın ticari kazanç olarak değerlendirilmesi ve Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hükümleri çerçevesinde vergilendirilmesi gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.