Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Geçmiş döneme ilişkin ödenen ruhsat harcının ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınıp alınmayacağı PDF Yazdır e-Posta
03 Nisan 2014

Başlık

Geçmiş döneme ilişkin ödenen ruhsat harcının ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınıp alınmayacağı hk.

Tarih

03/04/2014

Sayı

17192610-120[ÖZG-2013-105]-94

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

17192610-120[ÖZG-2013-105]-94

03/04/2014

Konu

:

Geçmiş döneme ilişkin ödenen ruhsat harcının hangi dönem ticari kazancının tespitinde dikkate alınacağı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, sürücü kursu faaliyetiniz nedeniyle ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... TC kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, faaliyetiniz ile ilgili olarak 2010, 2011, 2012 ve 2013 yıllarına ilişkin ruhsat harcının 2013 yılında vergi dairesi tarafından re'sen tahakkuk ettirildiği ve ödemenin 2013 yılında yapıldığı belirtilerek, söz konusu harçların ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınıp alınamayacağı ile hangi dönemde ticari kazancınızdan indirim konusu yapılacağı hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinde; safi kazancın tespit edilmesinde indirilecek giderler sayılmış olup, maddenin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin, (6) numaralı bendinde de işletme ile ilgili olmak şartıyla ödenen bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve harçların safi kazancın tespitinde gider olarak indirilebileceğine dair hükümlere yer verilmiştir.

            Aynı Kanunun 90 ıncı maddesinde de, gelir vergisi ile diğer şahsi vergilerin ve her ne şekilde olursa olsun vergi cezalarının, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun hükümlerine göre ödenen cezaların, gecikme zamlarının ve faizlerin ayrıca Vergi Usul Kanunu hükümlerine ödenen gecikme faizlerinin gelir vergisinin matrahından ve gelir unsurlarından indirilmeyeceği hüküm altına alınmıştır.

            Ticari kazancın tespitinde iki temel ilke geçerlidir. Bunlar "dönemsellik" ve "tahakkuk esası" ilkeleridir. Tahakkuk esası ilkesinde, gelir veya giderin miktar veya mahiyet itibariyle kesinleşmiş olması, yani geliri veya gideri doğuran işlemin eksiksiz tekemmül etmesinin yanı sıra, miktarının ve işlemden kaynaklanan alacağın veya borcun ödeme şartlarının da belirlenmiş olması gereklidir. Ticari kazancın elde edilmesi tahakkuk esasına bağlanmış bulunduğundan, bir gelir unsurunun özel bir düzenleme bulunmadığı sürece, mahiyet ve tutar itibariyle kesinleştiği dönem kazancının tespitinde dikkate alınması gerekmektedir. Dönemsellik ilkesi ise bu gelir veya giderin ilgili olduğu döneme intikalinin sağlanmasıdır.

            Bu hüküm ve açıklamalara göre, sürücü kursu faaliyetinizle ilgili olarak 2010, 2011, 2012 ve 2013 yıllarına ilişkin ruhsat harçlarının, tahakkuk ettirilerek ödendikleri 2013 yılına ait ticari kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alınması gerekmektedir.

            Öte yandan, ödenen cezalar, gecikme zamları ve faizlerinin ise ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılamayacağı tabiidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.