Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Cami inşası için yapılacak harcamaların Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesine göre indirim konusu yapılıp yapılamayacağı ile söz konusu harcamalar dolayısıyla ödenen katma değer vergisinin bağış tutarına dahil olup olmadığı hususu PDF Yazdır e-Posta
12 Mart 2014

Başlık

Cami inşası için yapılacak harcamaların Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesine göre indirim konusu yapılıp yapılamayacağı ile söz konusu harcamalar dolayısıyla ödenen katma değer vergisinin bağış tutarına dahil olup olmadığı hususu hk.

Tarih

12/03/2014

Sayı

38418978-120[89-13/1]-232

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

38418978-120[89-13/1]-232

12/03/2014

Konu

:

Cami inşası için yapılacak inşaat harcamalarının bağış olarak indirim konusu yapılması

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ... İlçesi Müftülüğü ile düzenlediğiniz protokol kapsamında tarafınızca cami inşa edilerek Diyanet İşleri Başkanlığına bedelsiz olarak devredileceği belirtilerek, cami inşası için yapılacak harcamaların, her yıl gelir vergisi ve geçici vergi matrahından indirim konusu yapılıp yapılamayacağı, indirim konusu yapılamayan tutarın sonraki yıllara devredilip devredilemeyeceği, söz konusu harcamalar dolayısıyla ödenen katma değer vergisinin bağış tutarına dahil olup olmadığı hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendinde, genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bağışlanan okul, sağlık tesisi, 100 yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde 50 yatak) kapasitesinden az olmamak kaydıyla öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi ve bakım ve rehabilitasyon merkezi ile mülki idare amirlerinin izni ve denetimine  tabi olarak yaptırılacak ibadethaneler ve Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde yaygın din eğitimi verilen tesislerin inşası dolayısıyla yapılan harcamalar veya bu tesislerin inşası için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar ile mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü nakdi ve ayni bağış ve yardımların tamamının gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde, gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancından veya beyan edilecek gelirlerden indirilebileceği hükmüne yer verilmiştir.

            Konu ile ilgili olarak 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "10.3.2.2. Eğitim ve sağlık tesisleri ile dini tesislere ilişkin bağış ve yardımlar" başlıklı bölümünde,        

            -Düzenlemedeki ‘ibadethane' ifadesinden, Diyanet İşleri Başkanlığınca ibadethane sayılan yerler anlaşılması gerektiği,

            -Mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi olarak yaptırılacak ibadethanelerin umuma açık olması, inşasının mülki idare amirlerinin iznine istinaden gerçekleştirilmesi, inşa ve faaliyetine devam etmesi için yapılan bağış ve yardımların da yine mülki idare amirlerinin denetiminde gerçekleştirilmesi gerektiği

            açıklamalarına yer verilmiştir.

            Özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden; ... tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı ... İlçesi Müftülüğü ile imzalanan protokole göre mülkiyeti maliye hazinesi ile ... Derneğine ait olmakla birlikte cami inşa edilmek üzere Diyanet İşleri Başkanlığına tahsis edilmiş olan arsa üzerine tarafınızca yapılacak cami ve müştemilatının tamamlanmasından sonra adı geçen idareye teslim edileceği anlaşılmıştır.

            Bu itibarla, mülkiyeti maliye hazinesi ile ... Derneğine ait olan arsa üzerine tarafınızca yapılacak cami ve müştemilatı inşaatının mülki idare amirlerinin izni ve denetimine  tabi olarak  gerçekleştirilmesi şartıyla söz konusu inşaat için KDV dahil belgelerde gösterilen toplam harcama tutarları esas alınmak üzere makbuz karşılığında yapacağınız bağışların, harcamanın yapıldığı yılda 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendi gereğince gelir vergisi ve geçici vergi beyannameleri üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla indirim konusu yapılması mümkündür.

            Ancak, bağışın yapıldığı dönemde faaliyetinizin zararla sonuçlanmış olması veya gelirinizin yetersiz olması nedeniyle indirilemeyen söz konusu bağış tutarlarının daha sonraki yıllarda indirim konusu yapılması veya zarar olarak devretmesi mümkün değildir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.