Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Rehabilitasyon merkezlerinin eğitim ve öğretim işletmeleri kazanç istisnasından faydalanıp faydalanamayacağı PDF Yazdır e-Posta
30 Temmuz 2013

Başlık

Rehabilitasyon merkezlerinin eğitim ve öğretim işletmeleri kazanç istisnasından faydalanıp faydalanamayacağı hk.

Tarih

30/07/2013

Sayı

13334133-GVK-01-9

Kapsam

T.C.

DÜZCE VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

13334133-GVK-01-9

30/07/2013

Konu

:

Gelir Vergisinde Eğitim ve Öğretim İstisnası

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numarasında kayıtlı gelir vergisi mükellefi olduğunuzu ve 01/06/2009-23/12/2011 tarihleri arasında Milli Eğitim Bakanlığı izniyle " ... Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi"  işletmeciliği faaliyetinde bulunduğunuzu belirterek, Gelir Vergisi Kanununun 20 nci maddesi uyarınca işe başlama tarihinden  itibaren 2011 yılı da dahil olmak üzere gelir vergisi istisnasından faydalanıp faydalanamayacağınız hususunda Defterdarlığımız görüsü talep edilmektedir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Eğitim ve Öğretim İşletmelerinde Kazanç İstisnası" başlıklı 20 nci maddesinde; "Okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve orta öğretim özel okullarının işletilmesinden elde edilen kazançlar, ilgili Bakanlığın görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde beş vergilendirme dönemi gelir vergisinden müstesnadır.  İstisna, okulların faaliyete geçtiği vergilendirme döneminden itibaren başlar." hükmü yer almaktadır.

            Diğer taraftan, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu 'nun 5 inci maddesinin (1) numaralı fıkrasında, "Okul öncesi eğitim, ilköğretim ve orta öğretim özel okulları ile Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara veya kamu yararına çalışan derneklere bağlı rehabilitasyon merkezlerinin işletilmesinden elde edilen kazançlar, ilgili bakanlığın görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde beş vergilendirme dönemi kurumlar vergisinden müstesnadır. İstisna, okulların faaliyete geçtiği vergilendirme döneminden itibaren başlar." hükmüne yer verilmiştir.

            Konuya ilişkin olarak yayımlanan 254 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin "3.2. Rehabilitasyon Merkezlerine İlişkin İstisna" başlıklı  bölümünde;

            "Rehabilitasyon merkezlerinin kazançlarına istisna uygulanabilmesi için bu merkezlerin Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflar ile kamu yararına çalışan derneklere bağlı olması gerekmektedir.

            Ayrıca, söz konusu vakıf ve derneklerin senedinde veya tüzüğünde, vakıf veya derneğin amaçları arasında genel insan sağlığına ilişkin kurumlar kurulması ve işletilmesiyle ilgili hükümlerin bulunması gerekmektedir."  açıklamalarına yer verilmiştir.          

           Bu hüküm ve açıklamalara göre, işletmekte olduğunuz ... Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflar ile kamu yararına çalışan derneklere bağlı bir merkez olmadığından, Gelir Vergisi Kanununu 20 inci ve Kurumlar vergisi Kanunu 5/1 numaralı maddelerinde  yer alan eğitim ve öğretim işletmelerinde kazanç istisnasından faydalanmanız mümkün bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.  

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.