Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurtdışında çeşitli ülkelerden elde edilen ücret gelirinin vergilendirilmesi PDF Yazdır e-Posta
19 Temmuz 2013

Başlık

Yurtdışında çeşitli ülkelerden elde edilen ücret gelirinin vergilendirilmesi hk.

Tarih

19/07/2013

Sayı

84098128-120.03.05.08[61-2013-6]-426

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

 

 
   

Sayı

:

84098128-120.03.05.08[61-2013-6]-426

19/07/2013

Konu

:

Yurtdışında çeşitli ülkelerden elde edilen ücret gelirinin vergilendirilmesi.

 
         

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; 1309 sayılı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Kuruluşu Hakkında Kanun kapsamında devlet memuru bale sanatçısı olarak görev yaptığınızı, 2012 yılında Kurumunuzun da izniyle yurt dışından aldığınız davetler üzerine çeşitli ülkelerde bale dersleri verdiğinizi, çifte vergilemeyi önleme anlaşmaları gereğince Gelir İdaresi Başkanlığı'nca düzenlenen ve gittiğiniz ülkelere (Yunanistan Cumhuriyeti, Çek Cumhuriyeti, Norveç Krallığı) ibraz ettiğiniz mukimlik belgelerinin olduğunu belirterek, söz konusu çalışmalarınız nedeniyle elde ettiğiniz geliri Türkiye'de nasıl beyan edeceğiniz ile 2012/Kasım ayında Norveç Krallığında yaptığınız çalışma nedeniyle 2013/Ocak ayında elde ettiniz geliri hangi yıla ilişkin beyannameye dahil edeceğiniz hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 3'üncü maddesinde; Türkiye'de yerleşmiş olan gerçek kişilerin Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri kazanç ve iratların tamamı üzerinden vergilendirilecekleri hüküm altına alınmıştır.

Anılan Kanunun 4'üncü maddesinde;

"Aşağıda yazılı kimseler Türkiye'de yerleşmiş sayılır.

1. İkametgahı Türkiye'de bulunanlar (İkametgah, Kanunu Medeninin 19'uncu ve müteakip maddelerinde yazılı olan yerlerdir);

2. Bir takvim yılı içinde Türkiye'de devamlı olarak altı aydan fazla oturanlar (Geçici ayrılmalar Türkiye'de oturma süresini kesmez.)" hükmüne,

65'inci maddesinde,

"Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır. Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.

...",

92'nci maddesinde; "Bir takvim yılına ait beyanname izleyen Mart ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar, (...), tam mükellefiyette vergiyi tarha yetkili vergi dairesine, (...) verilir veya taahhütlü olarak posta ile gönderilir

..." hükümlerine yer verilmiştir.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre; Yurt dışında mukim kurumdan elde edilen kazanç üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılması mümkün olmadığından, 2012 yılında elde ettiğiniz söz konusu gelirleri 2013 yılı Mart ayının başından yirmi beşinci günü akşamına kadar vergiyi tarha yetkili vergi dairesine beyan etmeniz gerekmekte olup, bu bağlamda 2012 yılı Kasım ayında Norveç Krallığında yaptığınız serbest meslek niteliğindeki çalışmanız nedeniyle, 2013 yılı Ocak ayında elde ettiğiniz serbest meslek kazancının, 2014 yılı genel beyan dönemi içerisinde bildirilmesi ve aynı Kanunun serbest meslek kazancı ile ilgili maddelerine göre vergilendirilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, yabancı memleketlerde elde ettiğiniz kazanç ve iratlardan mahallinde ödediğiniz benzeri vergiler, Türkiye'de tarh edilen gelir vergisinin yabancı memleketlerde elde ettiğiniz kazanç ve iratlara isabet eden kısmından Gelir Vergisi Kanununun 123'üncü maddesinde açıklanan usul ve şekle uyulmak kaydıyla indirilebileceği tabiidir.

Ayrıca, gelir elde edilen ülke ile Türkiye arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasının bulunması halinde söz konusu anlaşma hükümlerinin de dikkate alınacağı tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.