Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Noterlerin Geçici Vergi Beyanı PDF Yazdır e-Posta
13 Mayıs 2013

Başlık

Noterlerin Geçici Vergi Beyanı hk.

Tarih

13/05/2013

Sayı

19208162-GV-18

Kapsam

T.C.

ÇANKIRI VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

19208162-GV-18

13/05/2013

Konu

:

Noterlerin Geçici Vergi Beyanı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, noter olarak faaliyet gösterdiğiniz belirtilerek, Gelir Vergisi Kanununun Mükerrer 120 nci maddesi gereği geçici vergi ödeyip ödemeyeceğiniz hususunda görüş talep edilmektedir.

            193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 66 ncı maddesinde, "Serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenler, serbest meslek erbabıdır. Serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten başka bir iş veya görev ile devamlı olarak uğraşılması bu vasfı değiştirmez.

            Gelir vergisi uygulanmasında aşağıda sayılan kişiler serbest meslek işleri dolayısiyle serbest meslek erbabı sayılırlar:

             1. Gümrük komisyoncuları, bilumum borsa ajan ve acentaları, noterler, noterlik görevini ifa ile mükellef olanlar.

            ...."

            hükmüne yer verilmiştir.

            Aynı Kanunun Mükerrer 120 nci maddesinde ise "Ticari kazanç sahipleri (basit usulde vergilendirilenler hariç) ile serbest meslek erbabı cari vergilendirme döneminin gelir vergisine mahsup edilmek üzere, bu Kanunun ticari veya mesleki kazancın tespitine ilişkin hükümlerine göre (indirim ve istisnalar ile Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümleri de dikkate alınarak) belirlenen ilgili hesap döneminin altışar aylık kazançları (42 nci madde kapsamına giren kazançlar ile noterlik görevini ifa ile mükellef olanların bu işlerden sağladıkları kazançlar hariç) üzerinden 103 üncü maddede yer alan tarifenin ilk gelir dilimine uygulanan oranda geçici vergi öderler. Geçici vergi matrahının hesaplanmasında dönem sonu mal mevcutları, kayıtlar üzerinden tespit edilebilir." hükmü yer almaktadır.

            Diğer taraftan, 217 Seri Nolu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin, "1.2. Geçici Vergi Kapsamına Girmeyen Kazançlar" bölümünde "Senelere sari inşaat ve onarma işi yapan mükellefler ile noter bulunmayan yerlerde Adalet Bakanlığınca geçici yetkili noter yardımcısı olarak görevlendirilenler, bu kazançları dolayısıyla geçici vergi ödemeyeceklerdir. Ancak, söz konusu mükellefler, senelere sari inşaat ve onarma veya geçici yetkili noter yardımcılığı işlerinden elde ettikleri kazançları dışında kalan ticari veya mesleki kazançları için geçici vergi ödemek zorundadırlar." açıklaması yer almaktadır. 

            Yukarıda yer verilen mevzuattan da anlaşılacağı üzere,  noterlik hizmetinin aksamaması açısından noterlik işlerinin vekaleten yürütülmesi ve noterin temsil edilmesi için noter olmamalarına rağmen vekil tayin edilen noterlik görevini ifa ile mükellef olan kişiler geçici vergi ödemeyecekler arasında sayılmış olup, noterler söz konusu madde hükmünde yer almamaktadır.

            Bu itibarla, noterlik faaliyetiniz dolayısıyla elde ettiğiniz kazançlar üzerinden Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yer alan tarifenin ilk gelir dilimine uygulanan oranda geçici vergi ödemeniz gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.