Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Servis işletmeciliği faaliyeti nedeniyle gerçek usulde vergilendirilen kişinin, basit usul şartlarını topluca taşıması kaydıyla eşinin aynı iş sebebiyle basit usulde vergilendirilmesine engel teşkil etmediği PDF Yazdır e-Posta
04 Mart 2013

Başlık

Servis işletmeciliği faaliyeti nedeniyle gerçek usulde vergilendirilen kişinin, basit usul şartlarını topluca taşıması kaydıyla eşinin aynı iş sebebiyle basit usulde vergilendirilmesine engel teşkil etmediği hk.

Tarih

04/03/2013

Sayı

84098128-120[46-2012-9]-112

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR VERGİLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

 

 

Sayı

:

84098128-120[46-2012-9]-112

04/03/2013

Konu

:

Basit usulden gerçek usule geçiş.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, servis işletmesinden dolayı basit usulde vergilendirilmekte iken, 2012 takvim yılında 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 48 inci maddesinde yer alan hadleri aşmanız nedeniyle, 2013 takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirileceğiniz belirtilerek, aynı işi yapan ve basit usulde vergilendirilen eşinizin mükellefiyetinin gerçek usulde vergilendirilip vergilendirilmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 46 ncı maddesinin altıncı fıkrasında yer alan "Basit usule tabi olmanın şartlarından herhangi birini takvim yılı içinde kaybedenler, ertesi takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilirler. Basit usulün şartlarına haiz olanlardan, bu usulden yararlanmak istemediklerini yazı ile bildirenler, bu talepleri doğrultusunda takip eden ay başından veya izleyen takvim yılı başından, yeni işe başlayanlar ise işe başlama tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirilirler. Herhangi bir şekilde gerçek usulde vergilendirilecek olanlar ve gerçek usulde vergilendirilen mükellefler, bir daha hiç bir şekilde basit usule dönemezler. Bu kişilerin aynı türden iş yapan eş ve çocukları da bu faaliyetleri nedeniyle basit usulden yararlanamazlar." hükmü, 6322 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile 15.06.2012 tarihinden itibaren, " Basit usule tabi olmanın şartlarından herhangi birini takvim yılı içinde kaybedenler, ertesi takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilirler. Basit usulün şartlarını haiz olanlardan, bu usulden yararlanmak istemediklerini yazı ile bildirenler dilekçelerinde belirttikleri tarihten veya izleyen takvim yılı başından, yeni işe başlayanlar ise işe başlama tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirilirler. Gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerden, 47 nci maddede yazılı şartları taşıyanlardan arka arkaya iki hesap döneminin iş hacmi 48 inci maddede yazılı hadlerden düşük olanlar, yazılı talepleri üzerine bu şartın gerçekleşmesini takip eden takvim yılından başlayarak basit usule geçebilirler. İşin eş ve çocuklara devri halinde iş hacminin hesabında devirden önceki süreler de dikkate alınır. Sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenledikleri tespit edilenler hiçbir suretle basit usulde vergilendirilmezler.

            Gerçek usulde vergilendirilmekte iken işini terk eden mükellefler ile basit usulün şartlarını kaybedenlerden gerçek usulde vergilendirilmeye başlamadan önce işini terk eden mükellefler, terk tarihini takip eden yılın başından itibaren iki yıl geçmedikçe basit usule dönemezler. Bu hüküm, işin eş veya çocuklara devri halinde de uygulanır." şeklinde değiştirilmiştir.

            Yapılan değişiklikle birlikte, gerçek usulde vergilendirilen kişilerin eş ve çocuklarının aynı türden faaliyette bulunmaları halinde de şartları dahilinde basit usulden yararlanmaları mümkün hale gelmiştir.

            Buna göre;  servis işletmeciliği faaliyeti nedeniyle, 2013 takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilmeniz, basit usulde vergilendirilmenin şartlarını topluca taşıması kaydıyla eşinizin aynı iş sebebiyle basit usulde vergilendirilmesine engel teşkil etmemektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.