Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Trafik sigortası ve kasko acentalığı hariç, trafik takip işinin vergilendirilmesi PDF Yazdır e-Posta
01 Haziran 2012

Başlık

Trafik sigortası ve kasko acentalığı hariç, trafik takip işinin vergilendirilmesi hk.

Tarih

01/06/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.48.15.01-120[37-46-2012/13]-85

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.48.15.01-120[37-46-2012/13]-85

01/06/2012

Konu

:

Trafik sigortası ve kasko acentalığı hariç, trafik takip işinin vergilendirilmesi

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, seyyar olarak yapmak istediğiniz trafik takip hizmetleri faaliyetinin (trafik sigortası ve kasko acentalığı hariç) basit usulde vergilendirilip vergilendirilmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde, her türlü ticari ve sınaî faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtildikten sonra, ticari kazancın, Vergi Usul Kanunu hükümlerine ve Gelir Vergisi Kanunu'nda yazılı gerçek (Bilânço veya işletme hesabı esası) veya basit usullere göre tespit edileceği hükme bağlanmıştır.

            Ticari faaliyet, bir türlü emek-sermaye organizasyonuna dayanmakta olup kazanç sağlama niyet ve kastının bulunup bulunmaması böyle bir organizasyon tarafından icra edilen faaliyetin "ticari faaliyet" olma niteliğine etki etmemektedir. Ancak, bir faaliyetin "ticari faaliyet" sayılabilmesi için, kazanç sağlama niyet ve kastı gerekmemekle birlikte faaliyeti icra eden organizasyonun bütün unsurlarıyla birlikte değerlendirildiğinde kazanç sağlama potansiyeline sahip olması gerektiği ortaya çıkmaktadır.

            Aynı Kanunun 46 ncı maddesinde, 47 ve 48 inci maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançlarının basit usulde tespit olunacağı belirtilmiş, anılan maddelerde ise basit usule tabi olmanın genel ve özel şartları açıklanmıştır. Kanunun 51 inci maddesinde de basit usulün hududu gösterilmiş olup, 8 inci bendinde; tavassut işi yapanların (dayıbaşları hariç) basit usulden faydalanamayacakları hükme bağlanmıştır.

            Öte yandan, 29 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde, tavassut işleri, komisyonculuk, tellallık, simsarlık ve ticari vekâlet işleri gibi işler olarak açıklanmış olup, Türk Ticaret Kanununun 12 nci maddesinde de acentelik, tellallık, komisyonculuk ve sair bütün tavassut işlerinin ticari faaliyet sayılacağı belirtilmiştir.

            Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, trafik takip işinin  tavassut işi kapsamında değerlendirilmesi nedeniyle, bu faaliyet dolayısıyla, Gelir Vergisi Kanununun 51 inci maddesinin 8 numaralı bendi uyarınca basit usulden faydalanmanız mümkün bulunmamakta olup,  gerçek usulde vergilendirilmeniz gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.