Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Devlet tahvili ve Hazine bonolarından elde edilen faiz gelirleri ile bunların alım-satım kazançlarının vergilendirilmesi PDF Yazdır e-Posta
23 Mayıs 2012

Başlık

Devlet tahvili ve Hazine bonolarından elde edilen faiz gelirleri ile bunların alım-satım kazançlarının vergilendirilmesi hk.

Tarih

23/05/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK Geç.67-1690

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK Geç.67-1690

23/05/2012

Konu

:

Devlet tahvili ve Hazine bonolarından elde edilen faiz gelirleri ile bunların alım-satım kazançlarının vergilendirilmesi.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, 1/10/2010 tarihinden sonra aldığınız Devlet tahvili ve Hazine bonolarından elde edilen faiz gelirleri ile bunların alım-satım kazançları üzerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı hususunda bilgi talep edildiği anlaşılmakta olup, konu hakkında Başkanlığımız görüşleri aşağıda açıklanmıştır.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun geçici 67 nci maddesinde,

           "1) Bankalar ve aracı kurumlar takvim yılının üçer aylık dönemleri itibarıyla;

            a) Alım satımına aracılık ettikleri menkul kıymetler ile diğer sermaye piyasası araçlarının alış ve satış bedelleri arasındaki fark,

            b) Alımına aracılık ettikleri menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası araçlarının itfası halinde alış bedeli ile itfa bedeli arasındaki fark,

            c) Menkul kıymetlerin veya diğer sermaye piyasası araçlarının tahsiline aracılık ettikleri dönemsel getirileri (herhangi bir menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracına bağlı olmayan),

            d) Aracılık ettikleri menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası araçlarının ödünç işlemlerinden sağlanan gelirler

            Üzerinden % 15 oranında vergi tevkifatı yaparlar.(6009 sayılı Kanun'un 4 üncü maddesiyle değişen cümle Yürürlük; 1/10/2010) 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrası kapsamındaki mükellefler ile münhasıran menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası aracı getirileri ile değer artışı kazançları elde etmek ve bunlara bağlı hakları kullanmak amacıyla faaliyette bulunan mükelleflerden 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre kurulan yatırım fonları ve yatırım ortaklıklarıyla benzer nitelikte olduğu Maliye Bakanlığınca belirlenenler için bu oran % 0 olarak uygulanır.

            ...

            5) Gelir sahibinin gerçek veya tüzel kişi ya da dar veya tam mükellef olması, vergi mükellefiyeti bulunup bulunmaması, vergiden muaf olup olmaması ve elde edilen kazancın vergiden istisna olup olmaması (1), (2), (3) ve (4) numaralı fıkra hükümleri uyarınca yapılacak tevkifatı etkilemez.

            ...

           9) Bu maddenin yürürlük tarihinden önce ihraç edilmiş olan her nevi tahvil ve Hazine bonoları ile Toplu Konut İdaresi ve Özelleştirme İdaresince çıkarılan menkul kıymetlerin elde tutulması veya elden çıkarılması suretiyle sağlanan gelirlerin vergilendirilmesinde bu madde hükümleri uygulanmaz. Bu gelirlerin vergilendirilmesinde, 31/12/2005 tarihi itibarıyla geçerli olan hükümler uygulanır.

            ..."  hükümlerine yer verilmiştir.

            Diğer taraftan, 30/9/2010 tarih ve 27715 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 27/9/2010 tarihli ve 2010/926 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, tam ve dar mükellef gerçek kişilerce, 1/1/2006 tarihinden sonra ihraç edilecek olan Devlet tahvili ve Hazine bonolarından elde edilecek olan faiz gelirleri ile bunların alım-satım kazançları üzerinden yapılacak tevkifat oranı, Bakanlar Kurulu Kararının yürürlük tarihi olan 1/10/2010 tarihinden itibaren %10 olarak belirlenmiştir.

            Bu hüküm ve açıklamalara göre, tam ve dar mükellef gerçek kişilerce, 1/1/2006 tarihinden sonra ihraç edilen Devlet tahvili ve Hazine bonolarından 1/10/2010 tarihinden itibaren elde edilen faiz gelirleri ile alım satım kazançlarının Gelir Vergisi Kanununun geçici 67 nci maddesinin birinci fıkrası hükmü çerçevesinde  % 10 oranında tevkifata tabi tutulması gerekmektedir. Diğer taraftan, Hazine bonosu ve Devlet tahvillerinin ihraç tarihlerinin 1/1/2006 ve önceki bir tarih olması halinde bu menkul kıymetlerden elde edilen gelirlerin vergilendirilmesinde 31/12/2005 tarihinde geçerli olan hükümlerin uygulanacağı tabiidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.