Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
65 yaştan etkilenmemek için bir milyon kişi sigorta yaptırmış PDF Yazdır e-Posta
10 Nisan 2008

Image

Meclis'te görüşmeleri devam eden Sosyal Güvenlik Reformu, 2005 yılından beri Türkiye'nin gündeminde. Hemen herkesin hayatını yakından ilgilendiren reform, ilk olarak 2006'da yasalaşmıştı.

Bu sırada yaklaşık 1 milyon kişinin, 2007'de yürürlüğe girmesi beklenen reformdan etkilenmemek için sigorta girişi yaptırdığı ortaya çıktı. Benzer bir durum reformun ikinci kez yasalaşmak üzere olduğu bugünlerde yaşanıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, sadece nisan ayının ilk haftasında 45 bin kişi ilk kez sigorta girişi yaptırdı. Bazıları çocuğunu, bazıları eşini bazıları da kendini sigortalı yaparak reformun getireceği olumsuzluklardan etkilenmemeyi garanti ediyor. Reformun yürürlük tarihinden önce sigorta girişi yaptıranlar üç temel avantaj elde edecek; daha yüksek maaş, erken emeklilik ve emeklilik sonrası çalışma fırsatı. Uzmanlar, imkânı olanlara bir an önce sigorta girişi yaptırmalarını öneriyor.

SGK'nin verileri, vatandaşların reformdan etkilenmemek için yasadan önce sisteme girdiklerini net bir şekilde ortaya koyuyor. 2005 yılında 603 bin kişi sigorta girişi yaptırırken 2006'da bu rakam bir milyon 413 bine tırmandı. Geçen yıl ise sigorta girişi yaptıranların sayısı 238 binde kaldı. SGK Başkan Vekili Tahsin Güney, 2006'daki yükselişi "1 milyon kişi reformdan etkilenmemek için sigorta girişi yaptırdı." ifadeleriyle açıklıyor. Güney, bu rakamın önemli bir kısmını kayıtdışı çalışırken reformdan önce sisteme girenlerin oluşturduğunu anlatıyor. Reformun bu yönüyle kayıtdışını azaltıcı bir rol de oynadığını söylüyor. 2006'da 1 milyon kişinin sigorta girişi yaptırması, dönemin Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu'nu da oldukça şaşırtmış. Başesgioğlu tepkisini "Biz vatandaş reformu anlamadı sanıyorduk, ancak gayet iyi anlamış." sözleriyle dile getirmiş.

8 günde 45 bin kişi başvurdu

Reformun yasalaşmak üzere olduğu bugünlerde de 2006'da olduğu gibi sigorta girişi yaptıranların sayısında büyük artış yaşanıyor. 2007'nin mart ayında ilk kez sigortalı olan kişi sayısı 76 bin 689 olurken bu rakam 2008'in Mart ayında 108 bin 472'ye yükseldi. İki yılın Mart ayları dönemindeki ilk kez sigortalı olanlar arasındaki fark 31 bin 783 oldu. Nisanın 8 gününde ise ilk kez sigortalı olanların sayısı 45 bin 414'e ulaştı. Reformun yürürlüğe gireceği 2008'in Ağustos ayına kadar en az 200 bin kişinin sigorta girişi yaptıracağı tahmin ediliyor. Reform sayesinde sigorta girişi yaptıranların bir kısmı sigortalılıklarını devam ettirirken bir kısmı ise sistemde kısa süre kalıp çıkıyor.


Şimdi sigortalı olan, erken emekli olup yüksek maaş alacak

Sosyal Güvenlik Reformu'nun yürürlüğe girmesinden önce sigortalı olanların en büyük avantajı emekli maaşlarında olacak. Buna göre reformdan önce sigortalı olanların emekli maaşı hesaplanırken ilk 10 yıl için aylık bağlama oranı yüzde 3 olarak kabul edilecek. Reformdan sonra işe girenlerde ise bu oran bütün yıllar için yüzde 2 olacak. Bu durum, yasa yürürlüğe girmeden 1 gün önce sigortalı olanların, sisteme sonradan girenlere göre yaklaşık yüzde 10 daha fazla emekli maaşı almasını sağlayacak. Yasanın yürürlük tarihinden önce işe girenlerin bir başka avantajı ise emekli olduktan sonra çalışmaya ilişkin. Reform, yasanın ardından işe girecek olanların emekli olduktan sonra çalışmalarını engelliyor. Eğer çalışmak isterlerse emekli maaşlarından vazgeçmek zorunda kalacaklar. Ancak reformun yürürlüğünden bir gün önce bile sigortalı olanlar, emekliliklerinde hem maaş alıp hem de çalışabilecek. Aynı şekilde reformdan önce işe girenler, 7 bin 200 gün prim yerine 7 bin günle emekli olabilecek. Reformdan 1 gün önce sigorta girişi yaptırarak 200 gün daha az prim ödemek mümkün.


Çocuklar, küçük esnafın yanında sigortalı olabiliyor


Baz
ı vatandaşların çocuklarına sigorta girişi yaptırdığının ortaya çıkması yeni bir tartışma başlattı. Çok sayıda vatandaş, Sosyal Güvenlik Kurumu'nu arayarak çocuklarını sigortalı yaptırmak için nasıl bir yol izleyeceğini soruyor. En çok merak edilen nokta ise çocukların hangi şartlarda ve hangi sektörlerde sigortalı olabileceği. Buna göre 14 yaşını doldurmuş çocuklar, fabrika ve atölyelerde hafif işlerde çalışabilirler. Çıraklık sertifikası olan ya da sözleşme yapan çocuklar ise yaş sınırı olmadan bakkal, kasap, terzi veya markette sigortalı olabilirler. Sosyal Güvenlik Uzmanı Ziya Perver'in verdiği bilgiye göre, bebeklerin SSK'lı olabileceği tek sektör ise reklam, sinema ve casting alanında faaliyet yapan şirketler.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=675549