Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Banka kredisi kullanılarak alınan A.Ş. Hisse senetlerinden elde edilen kar payının beyanı için safi kazancın tespitinde kredi faiz ve giderlerinin indirimi PDF Yazdır e-Posta
22 Mayıs 2012

Başlık

Banka kredisi kullanılarak alınan A.Ş. Hisse senetlerinden elde edilen kar payının beyanı için safi kazancın tespitinde kredi faiz ve giderlerinin indirimi.

Tarih

22/05/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 78-1683

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 78-1683

22/05/2012

Konu

:

Krediyle alınan ortaklık senetlerinden elde edilen safi kazancın tespitinde faiz indirimi.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, banka kredisi kullanarak halka açık olmayan anonim şirketten hisse senedi aldığınız belirtilerek, ilgili hisse senetlerinden dolayı elde ettiğiniz kar payının beyanı için safi kazancınızın tespitinde söz konusu kredi faiz ve giderlerinin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususunda görüş talep edilmekte olup, konuyla ilgili Başkanlığımız görüşleri aşağıdaki gibidir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 75 inci maddesinde;

"Sahibinin ticari, zirai veya mesleki faaliyeti dışında nakdi sermaye veya para ile temsil edilen değerlerden müteşekkül sermaye dolayısıyla elde ettiği kar payı, faiz, kira ve benzeri iratlar menkul sermaye iradıdır.

Kaynağı ne olursa olsun aşağıda yazılı iratlar menkul sermaye iradı sayılır:

1. Her nevi hisse senetlerinin kâr payları..."

hükmüyle hisse senetlerinden elde edilen kar paylarının menkul sermaye iradı kapsamında değerlendirildiği belirtilmiş, aynı Kanunun 78 inci maddesinde ise;

"Safi iradın bulunması için menkul sermaye iradından aşağıdaki giderler indirilir:

1. Depo etme ve sigorta ücretleri gibi menkul kıymetlerin muhafazası için yapılan giderler;

2. Temettü hisseleri ile faizlerin tahsil giderleri (Şirket toplantılarına bizzat veya bilvekale iştirak gibi sermayenin idaresi için yapılan giderler irattan indirilmez);

3. Menkul kıymetler ve bunların iratları için ödenen her türlü vergi, resim ve harçlar (gelir vergisi irattan indirilmez.)"

hükümlerine yer verilerek menkul sermaye iradında safi iradın tespitinde indirim konusu yapılabilecek giderler sayılmıştır.

Buna göre, banka kredisi kullanarak alınan halka açık olmayan anonim şirket hisse senetlerinden elde edilen kar payının beyanı için safi kazancın tespitinde söz konusu kredi faiz ve giderlerinin indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.